Meningokokken

Meisje (14) overleden aan meningokokkenziekte

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Afgelopen weekend overleed in Wijk bij Duurstede een veertienjarig meisje aan meningokokken. Dat is een gevaarlijke en besmettelijke ziekte, die vaak tieners treft.

De school van het meisje stuurde volgens het AD een brief aan alle ouders om hen te informeren en te waarschuwen voor de besmettelijke meningokokken-bacterie. Drie vragen over de ziekte die deze bacterie kan veroorzaken.

Wat is meningokokkenziekte?

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die veroorzaakt worden door een bacterie, de meningokok. Bij gezonde mensen kan de bacterie in de neus of keel zitten, maar de meesten worden daarvan niet ziek. Ook zonder ziek te zijn kun je anderen besmetten. Het is gevaarlijk als de bacterie in het bloed of in het zenuwstelsel komt. Je kunt dan bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking krijgen en overlijden.

Hoe merk je dat je het hebt?

De eerste ziekteverschijnselen zijn meestal: een heel stijve nek, hangerigheid, verkoudheid en een grieperig gevoel. Rode puntjes op de huid die niet weggaan als je erop drukt, kunnen wijzen op bloedvergiftiging.

Wie krijgen deze ziekte?

Iedereen kan het krijgen, maar vooral baby's, tieners en ouderen zijn kwetsbaar. Sinds 2002 krijgen kinderen van 14 maanden een inenting tegen meningokokken type C. De regering besloot dat toen omdat in die tijd veel kinderen ernstig ziek werden door meningokokken. Het aantal mensen dat de ziekte kreeg is sinds het inentingsprogramma gedaald. Naast type C bestaan ook andere vormen van deze bacterie. Jaarlijks worden daar tientallen mensen ziek door. Vanaf 1 mei 2018 krijgen peuters een prik die beschermt tegen alle vier de typen. Vanaf oktober 2018 krijgen waarschijnlijk ook 14-jarigen een oproep. Deze video gaat over het inentingsprogramma van de overheid. 

Wat is meningokokkenziekte?

 

 

 

 

Anderen lazen ook: Geef jongens ook prik tegen baarmoederhalskanker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren