Museum

Scholier (16) steelt voor 150.000 euro museumstukken

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Een jongen (16) vond een paar oude beeldjes en boeken in een Amsterdams museum zó mooi, dat-ie besloot om ze naar buiten te smokkelen. De politie hield de scholier deze week aan.

Het Parool schrijft dat de jongen tegen de lamp liep toen hij met een Egyptisch beeldje uit de vierde eeuw voor Christus naar een kunstkenner ging. Hij vertelde haar dat hij er meer over wilde weten. Zij vond het meteen verdacht, omdat ze zeker wist dat het beeldje van het museum was. Toen ze het museum belde met de vraag of ze misschien iets misten, bleek dat inderdaad het geval.

Interesse

De politie vond daarna bij de jongen thuis ook andere voorwerpen uit de collectie. Samen hebben ze een waarde van zo'n 150.000 euro. Volgens de politie is de scholier al sinds-ie klein was gefascineerd door kunst en archeologie. 'Hij heeft er veel over gelezen en er afbeeldingen van gezien en hij wilde de voorwerpen in het echt ervaren en voelen, daarom heeft hij ze meegenomen,' zegt een rechercheur van de Amsterdamse politie in een video die je hieronder kunt zien.

Diefstal kunst door minderjarige

Het museum, waarvan de naam niet bekend is gemaakt, heeft de collectiestukken inmiddels weer terug. De beveiliging is nu verbeterd.

Anderen lazen ook: De opening van 's werelds eerste street art-museum.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren