Foto: Pixabay

Tieners brouwen eigen drank in filmpjes op TikTok

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine
de Wit

Na de Flip the Switch-challenge en de skull-breaker-challenge (waarbij je elkaar laat struikelen) lijkt er nu een andere trend op TikTok rond te dwalen. Amerikaanse tieners zouden zelf alcoholische drankjes brouwen. En dat is heel gevaarlijk, zeggen experts.

De ingrediënten (gist, suiker en een fruitdrankje) voor het DIY-drankje zijn gewoon bij de supermarkt te koop. En het recept schijnt vrij simpel te zijn, zo is te zien in de filmpjes. Gist en suiker zorgen samen voor een moleculaire reactie, waardoor alcohol ontstaat. En zo heb je na een week een zelfgemaakt alcoholisch fruitdrankje. Maar pas op, dat is niet veilig, zeggen voedingskundigen tegen de Amerikaanse site Pop Science. Het drankje kan niet alleen ontploffen in de koelkast, het is ook niet veilig om te drinken. 

Vergiftigen

Door het drankje zelf te brouwen en op te drinken, kun je jezelf namelijk vergiftigen met botulisme. Die ziekte wordt veroorzaakt door bepaalde gifstoffen van een bacterie. Dat komt weinig voor in Nederland, maar door je drankje thuis te brouwen bouw je wel een ideale omgeving voor die bacteriën. 

Pas op

Sommige video's van thuisbrouwers hebben inmiddels honderdduizenden likes. TikTok probeert ervoor te zorgen dat deze trend niet nóg groter wordt, door de waarschuwing 'dit kan ernstig letsel veroorzaken' bij de uitlegfilmpjes te plaatsen.

Anderen lazen ook: TikTok beschermde gebruikers niet genoeg.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden