Vloggers filmen kelder Dutroux: wie was hij?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Veel ophef in België over beelden van twee vloggers. Ze filmden de kelder van de veroordeelde Marc Dutroux omdat ze wilden laten zien waarom deze man de gevangenis nooit mag verlaten, zo zeggen ze. Wie was hij? Waarom is er zoveel om hem te doen? Vier vragen en antwoorden. 

1. Wie was Marc Dutroux?

Marc Dutroux wordt ook wel 'het monster van België' genoemd. Hij werd in 1986 veroordeeld voor het misbruiken van jonge meisjes, maar komt al na een paar jaar vervroegd vrij wegens goed gedrag. Dat gaat niet lang goed want in 1995 ontvoert hij vier meisjes: Julie (8), Mélissa (8), An (17) en Eefje (19). Hij mishandelde en verkrachtte hen in zijn kelder.

In datzelfde jaar wordt zijn huis wel doorzocht omdat hij opgepakt werd voor een autodiefstal, maar de meisjes werden niet gevonden. Terwijl Dutroux vast zat voor de diefstal gaf zijn vrouw, Michelle Martin, de meisjes geen eten. Daarom stierven Julie en Mélissa van de honger. De lichamen van An en Eefje zijn later gevonden in de tuin. 

Nadat hij vrij komt voor de autodiefstal, ontvoert Dutroux Sabine (12) en Laetitia (14). Bij die laatste ontvoering wordt hij gezien. Nadat hij aan de politie bekent dat hij de meisjes heeft ontvoerd, worden Sabine en Laetitia bevrijd.

2. Waarom is Dutroux nu weer vaker in het nieuws?

Dutroux werd voor zijn daden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf en 10 jaar TBS. Zijn vrouw Michelle Martin werd ook gestraft en moest voor twintig jaar de cel in. Zij is inmiddels vervroegd vrijgekomen. Vorig jaar oktober vroeg Marc Dutroux ook om vervroegde vrijlating. Daarvoor moet eerst een psychiatrisch onderzoek plaatsvinden met toestemming van de rechter. Die toestemming heeft Dutroux gekregen. In theorie zou het nu kunnen dat hij 2021 vervroegd vrij komt. Veel Belgen zijn daar tegen. De periode van de ontvoeringen was voor veel mensen in België erg traumatisch. 

3. Wat hebben de vloggers gefilmd?

Twee vloggers hebben een video op YouTube gezet waarin ze het huis van Dutroux binnengaan. Ze laten daarbij de kelder zien waar de meisjes in opgesloten hebben gezeten. In de video zeggen ze dat ze het allemaal willen laten zien om duidelijk te maken waarom Dutroux nooit de gevangenis mag verlaten. Het is een Franstalige video, maar de beelden spreken voor zich, wie wil weten wat er gezegd wordt: de video werd ondertiteld door RTL Nieuws.

4. Krijgen de twee een straf?

Dat is op dit moment nog niet duidelijk. Het huis staat in de gemeente Charleroi en die gemeente doet nu onderzoek naar dit incident. In België zorgden de beelden al voor veel ophef. De vloggers worden respectloos genoemd en zouden geen rekening gehouden hebben met de nabestaanden van de meisjes. Aan een krant laten de vloggers weten dat ze achteraf begrijpen dat het voor de slachtoffers en nabestaanden niet makkelijk zal zijn om die beelden te zien. Ze zijn ook bereid om de beelden te verwijderen als daarom wordt gevraagd.

Anderen lazen ook: Online te koop: dure spullen van criminelen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren