Woman car Saudi-Arabia

Vrouwen eindelijk achter het stuur in Saoedi-Arabië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vrouwen kunnen niet autorijden. Het is voor een vrouw ongepast om achter het stuur zitten. Een auto besturen is ongezond voor vrouwen. In Saoedi-Arabië zijn deze fabeltjes niet langer houdbaar. 

Saoedi-Arabië is het enige land waar het voor vrouwen lange tijd verboden was om auto te rijden. En dat is niet het enige. Saoedische vrouwen moeten voor bijna alles wat ze doen toestemming hebben van een man. Reizen, werken, studeren, trouwen, scheiden en een bankrekening openen. Op een auto besturen stond voor vrouwen zelfs een boete of een gevangenisstraf.

Koning

Het was daarom verrassend dat de Saoedische koning Salman afgelopen september bekend maakte dat hij het rijverbod voor vrouwen in juni 2018 wilde opheffen. Of het echt door zou gaan was niet zeker, want afgelopen tijd werden nog wel activisten voor vrouwenrechten opgepakt.

Rijscholen

Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken meldt nu dat vrouwen die kunnen rijden, een auto mogen besturen. Verkeerscontroleurs en politieagenten zijn ingelicht en duizenden vrouwen hebben zich ingeschreven bij rijscholen.

Gevangenis

Bekijk hier een video over Manal Al Sharif die tijdens het verbod toch achter het stuur kroop en in de gevangenis belandde. 

Driving was illegal for women in Saudi Arabia, but Manal Al Sharif did it anyway | The Economist

Anderen lazen ook: Namen als Linda en Tom verboden in het buitenland.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren