YouTube

YouTube gaat haatdragende video's verwijderen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

YouTube heeft aangekondigd strenger te gaan controleren op haatdragende en discriminerende video's. Dergelijke video's die nu op het kanaal te zien zijn, zullen verwijderd worden. 3 vragen (en antwoorden) over deze kwestie.

1. Wat zijn de regels van YouTube?

Iedereen mag in principe een video op YouTube zetten, daarom staan er miljarden filmpjes op het videokanaal. Toch mag je niet zomaar alles uploaden. YouTube heeft strenge regels: haat zaaien en seksueel getinte video’s online zetten mag bijvoorbeeld niet. Dat materiaal wordt verwijderd door speciale controleteams. Toch glipt er allerlei narigheid doorheen. Het bedrijf krijgt al langer kritiek dat het te weinig doet tegen haat-video's.

2. Om wat voor video's gaat het?

Het kunnen videos' zijn van nazistische groepen die geweld en fascisme verheerlijken of de Holocaust ontkennen. Ook materiaal waarin geclaimd wordt dat een bepaald ras, geslacht of seksualiteit superieur is, zijn verboden. 

YouTube laat weten dat ook video’s waarin ‘goed gedocumenteerde gewelddadige gebeurtenissen’ worden ontkend, voortaan verwijderd worden. Een voorbeeld hiervan is de schietpartij in 2012 op de Amerikaanse basisschool Sandy Hook Elementary. Daarbij kwamen 26 mensen om. Complotdenkers beweerden later dat de schietpartij in scène gezet zou zijn door de overheid.

3. Wat gaat YouTube nu doen?

YouTube nam in 2017 ook maatregelen, bijvoorbeeld door te zorgen dat video's die haat zaaien minder kunnen worden gedeeld. Gisteren kondigde het bedrijf aan de regels nog strikter te maken. Niet alleen haatvideo's, maar ook nepnieuws en andere informatie die niet klopt, worden strenger aangepakt. Een gebruiker die bijvoorbeeld een video bekijkt die - volgens de regels van YouTube - in de buurt van misleiding komt, krijgt daarna meer aanbevelingen voor video's van serieuze nieuwsbronnen.

Het zal volgens het bedrijf een aantal maanden duren om de ongewenste content te verwijderen.

Anderen lazen ook: Politie neemt YouTube kanaal over.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren