Beeld: Unsplash

YouTuber Sven krijgt verbod op zijn criminele filmpjes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Inbreken bij bedrijven, wapens en drugs kopen en auto's stelen. Het werk van een zware crimineel zou je denken, maar niets is minder waar. Youtuber Sven van der Meulen laat in zijn filmpjes zien hoe makkelijk het is om een crimineel te zijn. Van Justitie mag hij nu geen filmpjes meer maken waarin hij strafbare feiten pleegt.

Op zijn YouTube-kanaal Vrije Vogels maakt Sven video's waarin hij strafbare feiten pleegt. Dit doet hij om te laten zien dat het vrij simpel is om bijvoorbeeld aan verboden middelen te komen. Zo kocht hij voor video's wapens, drugs en een vals rijbewijs. Vervalste hij het kenteken van Mark Rutte, stal pakketten van bezorgers en brak in bij bedrijven.  (tekst gaat verder onder het filmpje)

IK KOCHT WAPENS EN DRUGS VIA INTERNET - VRIJE VOGELS

Politie ingelicht

Om te voorkomen dat hij zou worden aangeklaagd voor de strafbare feiten, liet Sven de politie steeds weten wat hij had gedaan. Hij leverde de wapens en de drugs ook altijd weer in. Toch vindt het Openbaar Ministerie dat Sven de daden niet had mogen plegen. Daarom mag hij vanaf nu niet meer dit soort filmpje maken en krijgt-ie een proeftijd van een jaar.

Proeftijd

Maakt hij in die periode toch video's met strafbare feiten dan zal hij wel worden vervolgd. En dan zal hij ook worden vervolgd voor vervalst geld wat hij kocht en het nep-rijbewijs. Svens video's werden ook geplaatst op de site van het AD. Bij hen reageerde Sven ook op het oordeel van het OM: 'Ik moet die dingen doen omdat ik als journalist een probleem aan de orde wil stellen (...) ik moet nog bekijken hoe ik hiermee omga.'

Anderen lazen ook: YouTube gaat haatdragende video's verwijderen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren