ANP

‘Filmpjes met docenten mogen niet altijd online’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Een video met een leraar die boos wordt, een fout maakt of raar doet: je hebt ze vast weleens voorbij zien komen via social media. Maar mogen deze filmpjes eigenlijk wel gedeeld worden? 

Nee, zeggen ministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief schrijven ze dat het verspreiden van de video’s onwenselijk is en in sommige gevallen zelfs tegen de wet.

Openlijk verspreiden

Heb je geen toestemming van de persoon die in het filmpje te zien is? Dan mag de video niet openlijk worden gedeeld, zoals op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Dit geldt ook voor video's waarop iemand duidelijk te herkennen is of als de beelden beledigend zijn of een bedreiging vormen. In besloten groepen, bijvoorbeeld op Whatsapp, mag dit wel. Maar niet als de beelden stiekem gemaakt zijn.

Scholen

Om ervoor te zorgen dat scholieren zich aan deze regels houden, richten de ministers zich tot scholen. Ze vinden dat deze duidelijker de grenzen moeten aangeven tijdens de lessen of in het schoolplan. Ook zeggen ze dat scholen en docenten vaker aangifte moeten doen als er onwenselijke video's rondgaan.

Anderen lazen ook: Instagram krijgt functies tegen online pesten. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren