Tampons   Bron: Unsplash

1 op de 10 meisjes te arm voor tampons of maandverband

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
silke
Silke
Polhuijs

Als je geen tampons of maandverband kunt betalen, wordt ongesteld zijn nog vervelender dan het al is. Uit onderzoek van Plan International Nederland blijkt dat één op de tien vrouwen in 'menstruatie-armoede' leeft.

Van de meer dan duizend meisjes en vrouwen die meededen aan het onderzoek, zegt bijna één op de tien dat ze soms geen geld heeft voor menstruatieproducten.

Geen geld

2 procent liet weten dat ze soms zelfs een tampon of maandverband hergebruikt, omdat dat geld scheelt. Producten aan een kennis of vriendin vragen omdat je het zelf niet kunt betalen? Dat heeft 9 procent van de ondervraagden wel eens gedaan.

Schaamte

Menstruatie-armoede was niet het enige probleem dat de onderzoekers tegen kwamen. Veel meiden schamen zich namelijk ook nog eens voor hun ongesteldheid. De helft van de ondervraagde meisjes en vrouwen voelt zich vies als ze ongesteld is. Veel van hen zouden dan ook graag willen dat het taboe doorbroken wordt en dat er in Nederland openlijker wordt gepraat over ongesteld zijn.

Ongesteldheids-emoji

Mascha Singeling is expert op het gebied van water, sanitatie en hygiëne bij Plan International: 'Een combinatie van gebrek aan kennis, diepgeworteld bijgeloof en tradities rondom ongesteldheid beperkt meisjes en vrouwen wereldwijd enorm in hun vrijheid en ontwikkeling.' 

On praten (of appen) over ongesteldheid makkelijker te maken ontwikkelde de hulporganisatie een speciale ongesteldheidsemoji: een bloeddruppel. Je vindt hem in de nieuwste software-updates voor je smartphone.

Anderen lazen ook: Help, mijn vriendin is ongesteld!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden