1 op de 9 jongeren wordt gepest op school

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lotte
Kok

Hoeveel scholieren worden er in jouw klas gepest? Het RIVM deed een grootschalig onderzoek naar pesten. Ruim 100.000 jongeren, die of in de tweede of in de vierde klas zitten, deden mee. De resultaten zijn niet mals... Hier de zes belangrijkste onderzoekuitkomsten op een rij. 

- Bijna 11% van de middelbare scholieren wordt gepest. 
In een klas van 27 zijn dat drie jongeren. Die ene keer dat je op de peuterspeelzaal niet mee mocht spelen, telt niet mee. De jongeren moesten in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek nog gepest zijn. Onder pesten valt dan: schelden, roddelen, nare berichten sturen, iets van iemand afpakken, iemand bespugen of buitensluiten. 

- Nog eens 5% is de afgelopen drie maanden slachtoffer geweest van cyberpesten.
Da's nog eens bovenop die 11%. Onder cyberpesten wordt verstaan: iemand uitschelden op WhatsApp, bedreigen op social media, gemene roddels via internet verspreiden of vervelende foto's of filmpjes van iemand verspreiden. 

- Jongens pesten twee keer zo vaak als meisjes. 
Jongens en meisjes zijn wel even vaak het slachtoffer van pesten. Opvallend: meisjes zijn wel vaker slachtoffer van cyberpesten dan jongens. 

- Jongere leerlingen worden vaker gepest dan oudere leerlingen. 
En andersom: oudere leerlingen pesten vaker dan jongere leerlingen. 

- Vmbo-leerlingen komen vaker in aanraking met pesten.
Uit het onderzoek blijkt dat ze vaker slachtoffer zijn van (cyber)pesten dan leerlingen op de havo of vwo.

- Niet-weerbare jongeren worden drie keer vaker gepest dan weerbare jongeren. 
Weerbaar houdt in dat je voor jezelf opkomt en zelfverzekerd bent. Daarnaast hebben gepeste jongeren vaker emotionele problemen en voelen ze zich minder gezond. Dat klinkt wel een beetje als een vicieuze cirkel: als je gepest wordt krijg je emotionele problemen en voel je je minder lekker, waardoor je minder weerbaar wordt en vaker gepest wordt... 

Heftige cijfers dus. Mocht je zelf onder de 11% vallen: hier kun je lezen wat je het best kunt doen tegen pesten, en hier staan tips specifiek tegen het verspreiden van ongewenste foto's. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren