Zwarte zaterdag, oei!

10 filefeitjes voor... in de file

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

Ga je vandaag met de auto op vakantie? Oei... slecht plan. Het is namelijk Zwarte Zaterdag! Dat betekent: file, file en nog eens file. Mocht je toch vast komen te staan op de snelweg: hier tien nuttige filefeitjes waar je je ouders mee kunt vermaken!

1. Met Zwarte Zaterdag wordt de drukste verkeersdag in Europa bedoeld. Die valt op de laatste zaterdag van juli of de eerste zaterdag van augustus. Vooral in Frankrijk staat het vast op de wegen en gebeuren er veel ongelukken: vandaar de 'zwarte' dag.

2. De 'zwartste' Zwarte Zaterdag was op 31 juli 1982. Toen reed een bus bij het Franse plaatsje Beaune in op enkele auto’s. Bij dat ongeval kwamen 53 mensen om het leven, onder wie 44 kinderen. In Frankrijk is het daarom nog altijd verboden om op Zwarte Zaterdag kinderen per bus te vervoeren.

3. In 2014 werd het filerecord in Frankrijk verbroken: er stond toen 994 kilometer file, verspreid over het hele land. 

De Route du Soleil, die langs Parijs en Lyon gaat, is dé weg naar het zuiden van Frankrijk. Loeidruk dus.

4. Het woord file stamt af van het Latijnse woord 'filum', wat 'draad' betekent. In het Frans werd 'file' als militaire term gebruikt, om een rij soldaten aan te geven. Nu zijn die soldaten vervangen door auto's.

5. Slechts 30% van de files komt door een ongeval of wegwerkzaamheden. Die andere 70%? Dat komt door de spits of andere, onbekende oorzaken.

Vroeger werd je bij elke grens ook nog gecontroleerd: dat leidde tot nóg meer files!

6. De eerste file in Nederland ooit was op Eerste Pinksterdag in 1955. Die dag werden 50.000 auto's op de weg geteld. Bij knooppunt Oudenrijn bij Utrecht stonden auto's door de drukte voor het eerst stil. Toen was file nog leuk!

7. Op 15 januari 2013 stond in Nederland de meeste file ooit: wel 1007 kilometer in totaal!

8. De file van 25 november 2005 zorgt bij sommige Nederlanders nog altijd voor kriebels. Door zware sneeuwval stonden automobilisten soms wel twaalf uur vast. 

Wij mogen in Nederland niet zeuren: in China staan automobilisten geregeld dagen vast!

9. De langste file ter wereld? Die was vermoedelijk in 2010 in China. Toen stonden auto's 100 kilometer aaneengesloten vast. De file duurde elf dagen en veel automobilisten konden geen kant op.

10. Soms is file ook niet erg: een op de zeven weggebruikers geeft aan wel eens te flirten in de file. Anders scheur je toch zomaar je prins op het witte paard voorbij!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren