13 Reasons Why

13 Reasons Why in ‘real life'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Zet 13 Reasons Why jongeren aan tot zelfmoord of niet? Die discussie laaide weer op nadat een jongen uit Peru zich waarschijnlijk heeft laten inspireren door het verhaal van Hannah Baker.

Psychologen waren er al bang voor. Volgens hen zouden kwetsbare jongeren sneller kunnen zelfmoord kunnen plegen na het zien van de populaire Netflix-serie. Onzin, zeiden de makers, het is juist goed dat we het onderwerp bespreekbaar maken.

Afscheidsbrieven

De Hannah in ‘real life’ heet Franco Alonso Lazo Madrano. De 23-jarige jongen bereidde zijn dood goed voor, want in zijn appartement in Arequipa lagen twee afscheidsbrieven. Agenten vonden die toen ze onderzoek deden. De ene was voor zijn geliefde Claudia, de andere was voor de mensen die hem hadden aangezet tot zelfmoord. In die brief stonden instructies voor de geluidsopnamen, die hij op zijn computer had opgeslagen. Ook beschreef hij voor wie de fragmenten precies zijn bedoeld.

Overeenkomsten

Hoewel Franco 13 Reasons Why zelf nergens noemt, niet in de brieven en niet in de geluidsopnamen, heeft de zaak opvallend veel overeenkomsten met de serie. Veel media linken de zelfmoord van de jongen uit Peru daarom aan 13 Reasons Why. De populaire serie is sinds een paar maanden te zien op Netflix. Al in de eerste aflevering wordt duidelijk dat de 17-jarige Hannah Baker zelfmoord heeft gepleegd. Na haar dood duikt een doos met cassettebandjes op, waarop ze dertien redenen geeft voor haar besluit om uit het leven te stappen. De serie eindigt met – spoiler alert – een heftige scène waarin Hannah daadwerkelijk een einde aan haar leven maakt.

13 Reasons Why | Official Trailer [HD] | Netflix

Flink wat kritiek

De afgelopen tijd kreeg 13 Reasons Why flink wat kritiek. Sommige psychologen vrezen dat kwetsbare jongeren zich teveel identificeren met de hoofdpersoon en dat ze daardoor ook sneller zelfmoord kunnen plegen. Ook vallen ze erover dat nergens in het verhaal een link wordt gelegd tussen psychische problemen en zelfmoord. Hannah kwam tot haar beslissing omdat ze zoveel nare dingen meemaakte, niet omdat ze depressief zou zijn.

Ondanks de kritiek en de zelfmoord in Peru hebben de makers van de serie besloten om een tweede seizoen te maken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren