17-jarige tikt TikTok (en China) op de vingers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Hoeveel waarde hecht TikTok aan vrijheid van meningsuiting? Die vraag wordt gesteld sinds de app Feroza Aziz (17) blokkeerde. Het meisje had een kritische video over de situatie van de Oeigoeren in China gedeeld. TikTok maakte de blokkade ongedaan en zei sorry, maar daar laat Feroza het niet bij.

‘Hoi jongens, ik ga jullie leren hoe je lange wimpers krijgt.’ Zo begint de Amerikaanse Feroza Aziz (17) haar video op TikTok met een wimperkruller in haar hand. Maar als snel heeft ze het helemaal niet meer over beauty, maar over de situatie van de Oeigoeren in China.

‘Heropvoedingskampen’

De Oeigoeren zijn een islamitische minderheid in het communistische land. Onlangs kwam nieuw bewijs naar buiten dat zo'n miljoen Oeigoeren opgesloten zitten in ‘heropvoedingskampen’. Daar worden ze onder dwang bekeerd en dag en nacht met camera’s in de gaten gehouden.

Geschorst van TikTok

Feroza, zelf moslim, maakt zich zorgen over deze strafkampen. Daarom vraagt ze er aandacht voor op social media. Maar TikTok, dat onderdeel is van het Chinese Bytedance, blokkeerde haar account voor een maand en verwijderde de video.

Osama bin Laden

De video was toen al viral gegaan en de schorsing van Feroza werd wereldnieuws. TikTok maakte de blokkade ongedaan en bood excuses aan. Volgens de app was de schorsing een menselijke fout, omdat een ander account van Feroza onlangs verwijderd was vanwege een video met een foto van Osama bin Laden erin. Een nieuw account opzetten vanaf een telefoon waarvan een ander account verwijderd is, mag volgens de app eigenlijk niet.

Antwoorden?

Feroza gelooft deze verklaring niet. Op het nieuwe account had ze immers al meerdere video’s gedeeld en pas bij deze kritische video over China werd ze geblokkeerd. Ze heeft de app om opheldering gevraagd, maar tot nu toe nog geen antwoorden gekregen.

feroza.x 1574948080

Anderen lazen ook: Sara Dol lanceert serie op TikTok.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren