182 landen praten over probleemdieren

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Het zijn belangrijke dagen voor dierenexperts. Een club van 182 landen zit druk te overleggen in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Ze proberen regels af te spreken voor de handel in bedreigde soorten als de Afrikaanse olifant, de grijze roodstaartpapegaai en het schubdier.

Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds zit er met zijn neus bovenop. ‘Het is spannend’, vertelt hij. ‘Op dit moment gaat het over de handel in ivoor en neushoorn-hoorn. Daar hebben de landen tijdens de vorige top drie jaar geleden afspraken over gemaakt en nu kijken we of het goed gaat. Met het beschermen van het leefgebied van de neushoorn en de olifant bijvoorbeeld. En het arresteren van stropers. Zij doden de dieren en halen slagtanden en hoorn eraf, want daar valt veel geld mee te verdienen. Die handel moet je ook aanpakken.'

Schubben eten
Die handel in dierenonderdelen blijft in sommige Aziatische landen bestaan. 'Dat komt', legt Van der Hoeven uit, 'omdat daar veel mensen geloven dat je als je een bepaald deel van een dier eet, de eigenschappen van dat dier overneemt. Eet je tijger, dan word je net zo sterk. Eet je schubben dan voel je je beschermd. Hierdoor is het schubdier nu één van de meest bedreigde soorten. 

Straffen
Van der Hoeven vervolgt: 'Sommige landen hebben bekende acteurs en popsterren gevraagd om in filmpjes te zeggen dat medicijnen van dieren echt niet werken tegen ziektes. Al die dingen samen, beschermen én straffen én voorlichten, is het enige wat helpt. Vietnam doet alleen niks om handelaren in haaienvinnen, ivoor, tijgerbotten en neushoornhoorn aan te pakken. Iedereen is nu boos op dat land. De andere 181 landen gaan nu beslissen over Vietnam. Misschien mag het straks in geen enkele diersoort meer handelen. De strengste straf die er is.’

Of dat gebeurt weten we woensdag. Tot zo lang duurt de grote top, die trouwens ook over bedreigde planten en bomen gaat.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren