Kindhuwelijk

20 procent kindbruidegoms jonger dan 15 jaar

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Uit een onderzoek van Unicef blijkt dat zo’n 115 miljoen jongens en mannen getrouwd zijn toen ze nog onder de achttien waren. Een zorgelijk resultaat, vindt de organisatie.

Unicef deed onderzoek in 82 verschillende landen. De meeste kindbruidegoms komen voor in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Nicaragua en Madagaskar. Vooral bij arme gezinnen worden de kinderen uitgehuwelijkt.

Jeugd stelen

Unicef-directeur Henrietta Fore legt uit dat die cijfers zorgwekkend zijn. Uit het onderzoek blijkt namelijk ook dat zo’n 20% van die kindbruidegoms jonger is dan vijftien jaar. ‘Kindhuwelijken stelen de jeugd. Kinderbruidegoms krijgen taken waar ze waarschijnlijk nog niet klaar voor zijn, zoals geld verdienen voor een gezin’, legt ze uit op de website van Unicef.

Ook veel meisjes

Het is voor het eerst dat er onderzoek wordt gedaan naar het aantal minderjarige jongens dat trouwt. Eerder werd al bekend dat ruim 600 miljoen minderjarige meisjes uitgehuwelijkt zijn. In principe zijn kindhuwelijken in de meeste landen verboden, maar in arme landen worden die wetten vaker overtreden zonder enige gevolgen.

Anderen lazen ook: Bijna zes miljoen kinderen gedwongen getrouwd in 2016.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren