3-2-1: schaatsen maar!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Plasschaert

Dinsdagavond om half zeven is het dan écht zo ver: de allereerste schaatsmarathon op natuurijs van dit seizoen. Hij wordt gereden in Haaksbergen. Daar waren ze vanmorgen, onder grote belangstelling, al vroeg in de weer met het meten van de ijsdikte. 

Drie centimeter
Flink balen voor het Groningse Noordlaren, dat ook in de race was voor het organiseren van de eerste marathon. Heel vroeg vanmorgen werd op beide plekken de dikte van het ijs gemeten. Zowel in Haaksbergen als Noordlaren was het dikker dan drie centimeter, de minimumeis.

Toch koos schaatsbond KNSB voor Haaksbergen, omdat de kans dat het daar vandaag zou gaan dooien iets kleiner was. De twee andere kanshebbers, Veenoord en Arnhem, vielen gisteren al af.

Nog niet in het vet
In de winter van 2009-2010 werd de eerste schaatsmarathon van het seizoen ook in Haaksbergen gereden. Daarna ging Noordlaren er drie keer achter elkaar met de eer vandoor. In de winters die volgden, werd geen marathon op natuurijs gereden. 

De vrouwen mogen vanavond eerst van start, de mannen volgen een uur later. Verwacht wordt dat alle marathontoppers zullen meedoen. De ijzers kunnen na vanavond nog lang niet in het vet: eind deze week wordt wordt het open Nederlands kampioenschap op de Weissensee in Oostenrijk gereden. 

De baan bij schaatsvereniging IJSCH in Haaksbergen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren