AFP

3 vragen en antwoorden over de aanslag in Iran

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Bij een schietpartij tijdens een parade in Iran zijn ruim twintig mensen om het leven gekomen. Drie vragen en antwoorden over deze aanslag.

Wat is er precies gebeurd?

Met militaire parades werd op zaterdag op verschillende plekken in Iran stilgestaan bij het begin van de Eerste Golfoorlog (1980-1988). Zo ook in de zuidwestelijke stad Ahvaz. Daar ging het mis toen vier mensen op motorfietsen opeens begonnen te schieten. De schutters raakten zowel soldaten als toeschouwers. In totaal kwamen zeker 25 mensen om het leven. Ook de daders overleefden het niet. Volgens Iraanse media zijn er meer dan vijftig mensen gewond geraakt.

Wie zit erachter de aanslag?

Dat is nog onduidelijk. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door Islamistische Staat (IS) en de Arabische rebellengroep Ahvaz National Resistance. Hoewel de groepering allebei zeggen dat zij erachter zitten, is daar (nog) geen bewijs van.

Waarom wordt Nederland genoemd?

Iran denkt dat Nederland iets met de aanslag te maken heeft. Net als Denemarken en Groot-Brittannië. De Iraanse regering heeft de landen ervan beschuldigd onderdak te verlenen aan oppositiepartijen uit het land. Ze vindt het onacceptabel dat die niet op de EU-lijst met terreurorganisaties staan. Tweede Kamerlid Sven Koopmans (VVD) liet weten Kamervragen te gaan stellen over deze kwestie. 

Sven Koopmans 1537713563

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Iraanse Instagrammer (19) opgepakt voor dansvideo.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren