Foto Shutterstock

3 vragen over Brexit: hoe zat het daar ook alweer mee?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Morgen is het zover. Brexit-Day. B-Day. De dag waarop de Britten dan toch echt uit de Europese Unie stappen. Maar eh... waarom willen onze buren ook alweer van ons scheiden? Hier lees je hoe 't zit.

1. Wanneer begon het?
Vier jaar geleden. Steeds meer Britten lijken uit de Europese Unie te willen. De tegenstanders vinden dat de landenclub met teveel regels komt en dat die alleen maar tijd en geld kosten. Ze willen weer zelf dingen kunnen beslissen zonder met andere landen te overleggen. Maar er zijn ook veel voorstanders van de EU. Zij vinden het juist goed dat landen samen afspraken maken (over handel, klimaat, vluchtelingen…). De discussies worden scherper en de Britten verdelen zich in twee kampen: leavers (uit de EU, British Exit: Brexit) en remainers (blijven).

Foto AFP

2. En toen?
De Conservatieve premier David Cameron belooft dat de Britten mogen stemmen over vertrekken uit de EU en dat hij zich aan de uitslag zal houden. Die is: 48% tegen en 52% voor. Brexit it is dus. Zonder Cameron. Die is pro-EU en hij stapt op. Partijgenoot Theresa May neemt het stokje over. Een lastige klus, want hoe moet dat eigenlijk, uit de EU stappen? Het is nooit eerder gedaan. Maar May wil het proberen. Het liefst een nette scheiding met goede afspraken en ze rent heen en weer tussen Brussel en het Britse parlement. Maar dat stemt al haar plannen weg. Veel Britten ergeren zich aan het gekibbel en de besluiteloosheid. In mei 2019 stapt ook May op. Haar opvolger Boris Johnson is enorm pro-Brexit. Het lukt BoJo om nieuwe afspraken te fixen over grenscontroles en iedereen stemt in met een datum waarop Brexit moet ingaan: 31 januari.
Foto AFP

3. En nu?
Dat is inderdaad de vraag. Nog steeds is er veel onduidelijk. Hoe gaat het met Britten in het buitenland? Moeten toeristen langer wachten als ze het land in willen door strengere controles? En vrachtwagenchauffeurs ook? Wat betekent de Brexit voor de handel tussen de Britten en andere Europese landen? En hoe moet het met de Schotten die liever binnen de EU willen blijven? En de Noord-Ieren? Die zijn niet blij met extra controles aan de grens met de Republiek Ierland die wel bij de EU blijft. Daarom gaat er nu een overgangsperiode in. Johnson krijgt nog elf maanden extra de tijd om de scheidingspapieren tiptop in orde te krijgen. Reken er maar op dat je het B-woord nog veel te horen krijgt. Sorry!

Anderen lazen ook: Eindelijk: er is een Brexit-deal!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren