Brugramp Genua/ Foto AFP

3 vragen over de brugramp in Italië

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Een grote ramp in Italië. Een brug in de Italiaanse havenstad Genua is dinsdag ingestort. Tientallen mensen kwamen daarbij om het leven. Drie vragen (en antwoorden) over deze ramp.

1. Wat is er precies gebeurd?

Vanuit het niets stortte dinsdag een groot deel van een hangbrug in Genua naar beneden. De brug - gebouwd in de jaren '60 - was onderdeel van een grote snelweg tussen Italië en Frankrijk. Een stuk van ongeveer 200 meter kwam naar beneden. Daarop reden op dat moment zo'n dertig auto's en drie vrachtwagens. Een groot deel van de brug viel in de rivier, maar ook huizen en winkels werden getroffen door brokstukken.

2. Wat is er bekend over de slachtoffers?

Vlak na de ramp was al duidelijk dat veel mensen de ramp niet hebben overleefd. Inmiddels is bekend dat zeker 35 mensen (onder wie drie kinderen van 8, 12 en 13 jaar) zijn omgekomen. Dat dodental loopt volgens de Italiaanse politie mogelijk verder op. Daarnaast liggen vijftien gewonden in het ziekenhuis. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlanders betrokken bij het ongeluk.

3. Is er al iets bekend over de oorzaak?

Hoewel er nog volop wordt gezocht naar slachtoffers onder het puin, is het strafrechtelijk onderzoek al begonnen. Ook is er discussie over de oorzaak van de ramp. De minister van Transport houdt wegbeheerder Autostrade per l'Italia verantwoordelijk, maar volgens het wegbeheer kwam het ongeluk onverwacht en werd de brug goed in de gaten gehouden. De minister van Transport krijgt zelf ook kritiek omdat zijn partij twee jaar geleden tegen renovatie van de brug was.

AFP

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren