lori lightfoot chicago burgermeester

3 vragen over nieuwe burgemeester Lori Lightfoot

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

De inwoners van Chicago schreven een stukje geschiedenis toen ze hun bijzondere nieuwe burgemeester kozen: Lori Lightfoot. Ze is vrouw, zwart én openlijk homoseksueel. Maar wat weten we nog meer over deze kersverse nieuwe leider?

1. Wie is Lori Lightfoot?

De 56-jarige Lori Lightfoot is een democratisch politicus uit Amerika. Ze is niet geboren in Chicago, maar in de staat Ohio. Haar moeder werkte als verpleegster en haar vader was conciërge. Om haar studie te kunnen betalen, had Lightfoot maar liefst zeven baantjes. Nadat ze afstudeerde aan de Universiteit van Michigan, werkte ze een tijdje als congreslid om vervolgens rechten te gaan studeren in Chicago. Uiteindelijk werd de huidige burgemeester van Chicago een advocaat.

Na een tijdje ging ze aan de slag bij het politiebureau van de stad, waar ze zichzelf omhoog werkte tot voorzitter van het onafhankelijke politiebestuur. Daar behandelde ze klachten over de politie, waaronder het door een politieagent doodschieten van een onbewapende zwarte jongen. Uiteindelijk zorgde ze ervoor dat de dader werd veroordeeld voor moord. In 2019 besloot ze zich verkiesbaar te stellen als burgemeester van Chicago. In haar eerste persconferentie legde ze uit dat volgens haar de stad de verkeerde richting uitgaat en ze er geen vertrouwen in had dat de toenmalige burgemeester dat zou kunnen oplossen. 

2. Wat maakt Lori Lightfoot zo speciaal?

Lightfoot is niet zomaar iemand. Ze is de eerste donkere vrouw die burgemeester van Chicago wordt. Daarnaast was het hoofd van de Amerikaanse stad ook nog nooit openlijk homoseksueel. Twee primeurs in één klap dus! Dat de nieuwe burgemeester een donkere vrouw zou worden, was al een tijdje bekend. Haar laatste tegenstander, Toni Preckwinkle, is namelijk ook een zwarte vrouw. Zij ziet de winst van Lightfoot ondanks haar eigen verlies toch nog als een lichtpuntje. ‘Niet zo heel lang geleden was het nog ondenkbaar dat twee zwarte vrouwen om deze positie zouden strijden’, zei ze in haar laatste speech.

3. Wat zijn Lori Lightfoots ideeën?

Volgens Lightfoot is het tijd voor verandering. Chicago is een van de meest criminele steden ter wereld. In 2016 kende de stad 4.367 schietincidenten en tot op de dag van vandaag worden er iedere dag gemiddeld twee mensen vermoord in Chicago. Er worden zoveel moorden gepleegd dat president Donald Trump de stad kort geleden nog een ‘bloedbad’ noemde. Het aantal moorden hoopt Lightfoot in haar tijd als burgemeester omlaag te halen door onder andere illegale wapens van de straat te halen en meer banen te creëren.

Aan de andere kant wil ze ook dat het onnodige politiegeweld verdwijnt uit de straten van Chicago. Dit hoopt ze te bewerkstelligen door onder andere de training van politieagenten te verbeteren. In haar overwinningsspeech haalt ze ook Trumps immigratiebeleid aan. Ze beschrijft het als een ‘klimaat van haat en angst’. Ook daar wil de nieuwe burgemeester maar wat graag verandering in zien. Lightfoot wil diversiteit omarmen en migranten met open armen ontvangen. Andere punten op haar politieke agenda zijn het investeren in kleine ondernemingen en scholen en het legaliseren van cannabis.

Anderen lazen ook: 'Trump vertelt vijftien leugens per dag'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden