Orkaan Idai

3 vragen over orkaan Idai in zuidelijk Afrika

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Langzaam wordt duidelijk hoe groot de schade is die orkaan Idai in de zuidelijke Afrikaanse landen Mozambique, Malawi en Zimbabwe vorige week heeft aangericht. Drie vragen (en antwoorden) daarover.

1. Wat is er gebeurd?

Vorige week trok orkaan Idai over Mozambique, Malawi en Zimbabwe, drie landen in het zuidoosten van Afrika. 

Idai kwam donderdag aan land bij Mozambique en trok met een snelheid van 177 kilometer per uur verder. Huizen, auto's, en zelfs vliegtuigen werden opgetild en verwoest. De storm veroorzaakte ook heel veel regen, waardoor grote gebieden overstroomden. Omdat de grond door de droogte van de afgelopen jaren uitgedroogd is, zakt het water niet snel genoeg in de aarde.

'Het water staat zo hoog dat je de boomtoppen niet kunt zien', zei journalist Bram Vermeulen tegen de NOS

2. Is het gebied bereikbaar voor hulp?

De overstroomde en verwoeste gebieden zijn voor hulpverleners moeilijk bereikbaar. Daarom weet niemand precies hoeveel slachtoffers er zijn. Tot nu toe zijn er zeker 350 mensen gevonden die door de storm zijn overleden. Waarschijnlijk zijn er veel meer dodelijke slachtoffers. 

Mensen schuilen op hoge gebouwen die nog net boven het water uitsteken. Ze wachten daar op eten en hulp. Omdat de wegen onbegaanbaar zijn en de stroom overal is uitgevallen, zijn veel plaatsen afgesloten van de buitenwereld. Ook is er te weinig schoon drinkwater. Dat is gevaarlijk, want via vervuild water kunnen besmettelijke ziektes als diarree en cholera zich makkelijk verspreiden.

3. Wat gaat er nu gebeuren?

Hulporganisaties kregen pas laat in de gaten hoe groot de schade is die de orkaan heeft aangericht. Toen dat duidelijk werd, noemden de Verenigde Naties het 'de grootste natuurramp ooit op het zuidelijk halfrond.' Helikopters en vliegtuigen van de regering van Mozambique en internationale organisaties brengen nu eten, medicijnen en spullen naar mensen in de getroffen gebieden.

Save the Children is bezorgd over de situatie van ruim 260.000 kinderen. Velen hebben waarschijnlijk hun ouders verloren. De organisatie probeert ouders en kinderen die elkaar zoeken nu bij elkaar te brengen.

Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, zei dat Nederland 3,5 miljoen euro voor noodhulp geeft. 

Sigrid Kaag 1553166402

Anderen lazen ook: Peru vecht tegen razende rivieren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren