protest hongkong

3 vragen over protest in Hongkong

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

In Hongkong wordt flink gedemonstreerd tegen een nieuwe wet waarmee mensen makkelijker kunnen worden uitgeleverd aan China. Dat liep uit op ongeregeldheden: van de oproerpolitie die schiet met rubberen kogels op demonstranten tot demonstranten die gooien met flessen. Het debat over de wet is voorlopig uitgesteld. 3 vragen (en antwoorden) over deze kwestie.

1. Waarom wordt er gedemonstreerd?

Sinds 1997 is Hongkong een semiautonome regio binnen China. Dat betekent dat er een eigen systeem is dat gaat over politiek, economie en het juridische systeem. Veel Hongkongers zijn nu bang dat de overheid in Beijing (te) veel invloed wil en krijgt door de nieuwe wet over uitlevering. Door deze wet kunnen criminelen uitgeleverd worden aan China en daar berecht worden, in plaats van in Hongkong.

Tegenstanders vrezen dat het makkelijker uitleveren van verdachten aan de rest van China het eigen rechtssysteem zal ondermijnen. Verdachten zouden niet op een eerlijk proces kunnen rekenen.

2. Hoe lang is het protest al aan de gang?

Afgelopen zondag gingen ruim 1 miljoen mensen de straat op om te protesteren. De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, liet toen nog weten de wet toch door te willen zetten. De demonstratie duurt inmiddels al een paar dagen en vandaag belegerden tienduizenden mensen verschillende regeringsgebouwen in Hongkong en blokkeerden de toegang tot het parlement. Daar zou vandaag de wet worden besproken. Door de protesten moest deze zitting worden uitgesteld.

Het protest begon rustig en vreedzaam, maar toen de gemoederen opliepen ontstond er al snel chaos. Demonstranten renden richten de politie met uitgeklapte paraplus. De politie reageerde daarop door met rubberen kogels te schieten en traangas te spuiten.

protest hongkong

3. Wat gaat er nu gebeuren?

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet woensdag weten 100 procent achter de regering van Hongkong te staan. Een woordvoerder in Bejing riep de Verenigde Staten op zich uit te spreken tegen de demonstraties en voorzichtig te handelen met betrekking tot Hongkong.

Anderen lazen ook: 5 vragen over het protest van de gele hesjes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren