President Mexico

3x is scheepsrecht: Obrador ein-de-lijk president Mexico

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Ronja Kool
Ronja
Kool

Andrés Manuel López Obrador wilde héél graag president van Mexico worden. Hij deed al twee keer mee aan de verkiezingen. En al twee keer mislukte het. Zondag kreeg hij eindelijk de meeste stemmen.

Minder ongelijkheid en een einde aan geweld en corruptie. Obrador doet een hoop beloftes, maar of hij ze ook kan waarmaken is nog maar de vraag. Toch heeft 53% van de bevolking op hem gestemd.

Verandering

Veel Mexicanen zijn toe aan verandering. Zo ook de 14-jarige Matias uit Mexico-Stad. ‘Ik keek televisie toen ik ineens zag dat Obrador de nieuwe president was geworden. Het voelde vreemd want ik had het niet verwacht. Maar ik ben ook blij. Ik vond de vorige president niet goed voor Mexico, veel mensen werden vermoord, er is veel armoede en hij communiceerde slecht met andere landen. Misschien kan Obrador wél dingen veranderen.’

Drugsbendes

Kike (23) komt ook uit Mexico-Stad, maar heeft een stuk minder vertrouwen in de nieuwe president. ‘Ik vond het verschrikkelijk om te zien dat mensen zondag de straat op gingen om Obradors overwinning te vieren. Ze denken dat er dingen gaan veranderen maar dat is niet zo. Sterker nog: mensen kunnen gewoon gekidnapt worden en hij laat het gebeuren. De narcos (drugsbendes) hebben vrij spel met hem.’

Loze beloftes

‘Het feit dat Obrador is verkozen betekent dat arme Mexicanen nog armer zullen worden. Obrador belooft van alles: gratis geld, gratis scholing, gratis eten. Veel arme mensen trappen in die beloftes. Ook zegt hij dat hij de corruptie in Mexico gaat aanpassen, maar hij is zelf corrupt. Iedereen weet dat hij mensen geld heeft gegeven om op hem te stemmen’, aldus Kike.

Anderen lazen ook: Hoe zit het met de snikkende peuter naast Trump?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren