Foto EPA

5 dingen die je moet weten over de supertelescoop

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
van der Weij

Dit weekend is-ie gelanceerd. En nu is hij in het heelal op zoek naar een geschikte plek waar-ie aan het werk kan gaan. Vijf dingen die je moet weten over de gloedjenieuwe en supersterke telescoop Spektr-RG.

1. De Spektr-RG werd zaterdag gelanceerd vanaf een ruimtebasis in Kazachstan. Door krachtige lanceerraketten werd hij met een noodgang omhoog gestuwd. Hij moet dan ook een aardig eindje afleggen, daar in de ruimte.

2. De telescoop is op weg naar een stabiel punt in het heelal genaamd L2 Lagrange. Dat punt bevindt zich op een ontzagwekkende 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De reis van Spektr naar Lagrange zal een maand of drie gaan duren. En dan kan 'ie aan de slag.

Experts werken aan de supertelescoop op een basis in de buurt van Moskou  Foto EPA

3. Spektr-RG is gemaakt door Russische en Duitse wetenschappers. Het project werd al in de jaren tachtig opgestart maar kwam stil te liggen toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel in 1991. In 2005 werd de ontwikkeling van de supertelescoop nieuw leven ingeblazen.

4. De telescoop is heel krachtig. Zijn doel: de röntgenstraling in het heelal scannen en de hoeveelheid meten. Uiteindelijk moet er zo een complete en gedetailleerde kaart ontstaan van het heelal. Die zal als het goed is in 2025 klaar zijn.

5. Aan de hand van die kaart, hopen experts meer te weten te komen over de donkere materie in de ruimte. Die is niet zichtbaar maar de hoeveelheid röntgenstraling en de richting die de straling heeft, kunnen aangeven dat er donkere materie aanwezig is. En... waar die is. Dan snappen we misschien ook meer over de bewegingssnelheid van sterrenstelsels, want daarbij speelt donkere materie een belangrijke rol. Nog een jaartje of zes geduld en dan weten we misschien meer over dit grote mysterie van het heelal.

 

Anderen lazen ook: Anders dan je denkt: zo ziet een zwart gat eruit.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren