ANP`

5 dingen die je nog niet wist over braille

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Het is vandaag Wereld Braille Dag. Dé dag waarop het puntjesschrift voor blinde en slechtziende mensen centraal staat. Dit zijn 5 dingen die jij waarschijnlijk nog niet over braille wist.

1. Nachtcodes uit het leger

Braille is geïnspireerd op een speciaal nachtschrift uit het leger. Het systeem met speciale codes werd gebruikt zodat soldaten ook in het donker berichten naar elkaar konden overbrengen zonder te praten. Dit inspireerde Louis Braille, de bedenker van het Braille-schrift, om zijn eigen schrift te ontwikkelen.

2. Het is géén taal

Braille is géén taal, maar een code of schrift dat kan worden vertaald naar verschillende talen. Van Chinees tot Spaans, bijna iedere taal heeft zijn eigen brailleschrift. In het Arabisch lees je de braille van links naar rechts, in tegenstelling van het Arabische schrift dat andersom gelezen wordt.

3. Dikkere boeken

Brailleletters zijn te lezen door de plaats van de puntjes te herkennen. Maar deze puntjesletters nemen meer plaats in beslag dan het traditionele alfabet. Zo zijn boeken geschreven in braille veel dikker. Harry Potter en de Vuurbeker is bijvoorbeeld 10 keer dikker in braille.

4. Bedacht door een elfjarige

Louis Braille bedacht het brailleschrift op elfjarige leeftijd. Door een ongeluk in de werkplaats van zijn vader werd Louis blind aan één oog. Later werd zijn gezonde oog ziek, waardoor Louis blind werd. Hierop besloot hij een schrift te ontwikkelen zodat hij kon blijven lezen.

5. Stripboeken

Naast boeken bestaan er ook heel veel andere dingen in brailleschrift zoals dominostenen, horloges, Rubics-kubussen, muzieknoten en zelfs stripboeken van Donald Duck.

Giphy

Anderen lazen ook: Blind make-uppen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren