5 gijzelingen in Nederland

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Hannah van Draanen
Hannah
van Draanen

'Journaalkaper' Tarik Z. moet dertig maanden de cel in. Maar de helft van de straf hoeft hij alleen uit te voeren als hij nog eens de fout in gaat. Dat heeft de rechter vrijdag besloten. In januari drong Z. het NOS-gebouw in Hilversum binnen, bedreigde hij mensen met een wapen en verstoorde hij het achtuurjournaal. Gijzelingen zijn geen alledaagse gebeurtenissen in Nederland, maar Tariks daad is zeker niet de eerste. Hieronder vijf van de grootste gijzelingen in Nederland.

1. De gijzeling van de Franse ambassade in Den Haag

Gijzeling Franse ambassade Den Haag (1974)

Drie Japanse mannen gijzelen op 13 september 1974 tien medewerkers van de Franse ambassade in Den Haag. De mannen horen bij het Japanse Rode Leger. Met de gijzeling willen ze veroorzaken dat een Japanse terrorist in een Franse gevangenis wordt vrijgelaten. Uiteindelijk krijgen de gijzelnemers het volgende aanbod: in ruil voor de gijzelaars zou de Japanse terrorist vrijgelaten worden, het vliegtuig zou klaarstaan en de Japanners zouden 300 duizend dollar krijgen. De overdracht van de gijzelaars verloopt rustig. 

Vier dagen later landt het vliegtuig na de ruil in Damascus, waar de gijzelnemers alleen naar buiten mogen komen als ze hun wapens en geld weer inleveren. De gijzeling van de Franse ambassade wordt gezien als de eerste grote gijzeling in Nederland.

2. Treinkaping bij de Punt

Op 23 mei 1977 word de intercity Assen-Groningen tegengehouden bij het Drentse dorpje De Punt. De daders zijn negen jonge Zuid-Molukkers, die de Nederlandse regering zo willen dwingen zich in te zetten voor een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Daarnaast eisen ze de vrijlating van 21 Zuid-Molukse gevangenen. Dit doen ze door een groot deel van de inzittenden bijna twintig dagen vast te houden en de regering een ultimatum te stellen: als de eisen niet vóór 25 mei ingewilligd worden, blazen ze de trein op.

De regering gaat hier niet mee akkoord, maar de trein wordt nooit opgeblazen. Twintig dagen na het begin van de kaping wordt in een militaire operatie, waarbij o.a. gebruik wordt gemaakt van tanks en straaljagers, een einde gemaakt aan de treinkaping. De kaping kost twee gijzelaars en zes kapers het leven.

3. De schoolgijzeling in Bovensmilde

Bovensmilde Gijzeling school 1977 Deel1

Tegelijkertijd met de treinkaping gijzelen vier andere Zuid-Molukkers een lagere school in Bovensmilde, met dezelfde eisen. Militanten dwingen de leerlingen uit het raam te hangen en te roepen: 'Van Agt (op dat moment de minister-president van Nederland, red.), wij willen leven...' Opnames hiervan worden op televisie uitgezonden en maken diepe indruk. De Nederlandse regering geeft echter aan pas over het ultimatum te willen praten als alle kinderen vrijgelaten zijn. 

Op 27 mei worden alle leerlingen en één leraar vrijgelaten, vier leerkrachten blijven gegijzeld. Pas na ongeveer drie weken vanaf het begin van de kaping geven de kapers in de school zich over. 

4. De gijzeling in de Rembrandttoren

De gijzelnemers moeten de teksten 'Wij misleiden' en 'Kleisterman liegt' op de ramen hangen. Kleisterman is in die tijd een van de bazen van Philips

Op 11 maart 2002 houdt een 59-jarige man een receptioniste en zeventien werknemers van de Rembrandttoren onder schot met een pistool en mitrailleur. Hij heeft een koffer met explosieven bij zich om het kantorencomplex op te blazen. De actie is gericht op fabrikant Philips, tegen de verkoop van breedbeeldtelevisies. Al sinds 1998 schrijft de gijzelnemer protestbrieven naar de Consumentenbond en het AD, omdat de zwarte balken op een breedbeeldtelevisie hem het beeld zouden ontnemen. En achter die balken zou informatie worden prijsgegeven.

De gijzelnemer wil vooral media-aandacht en blijkt niet genoeg explosieven te hebben om het gebouw daadwerkelijk op te blazen. Bovendien zit hij in het verkeerde gebouw: Phillips is net naar de toren ernaast verhuisd. Als de politie met de man in gesprek is gaat, pleegt hij zelfmoord.

5. De NOS-gijzeling


Januari 2015 dringt de student Tarik Z. het gebouw van de NOS binnen om zendtijd te eisen. Gewapend met een neppistool neemt hij een portier mee de studio in. Tarik verklaart de Nederlandse bevolking te willen waarschuwen tegen, hou je vast, de fundamenten van het huidige monetaire systeem in Nederland, die inhumane gevolgen zouden hebben. Wat hij daar precies mee bedoelt, is nog steeds niet duidelijk. Bovendien wil hij wijzen op de 'grootschalige manipulatie van de NOS'. Volgens Tarik heeft de Nederlandse Omroep Stichting het glasvezelnetwerk en Mediapark in bezit, waardoor de organisatie al het dataverkeer kan manipuleren. Deze informatie zou hij van hackers hebben gekregen. Volgens het OM is Z. volledig toerekeningsvatbaar en heeft hij dus geen psychische stoornis. 

Terwijl Tarik in een NOS-studio staat te wachten tot hij zijn verhaal op de Nederlandse tv mag vertellen, stormt de politie binnen. Hij geeft zich zonder morren over. Vandaag hoort hij of hij inderdaad de straf krijgt die het Openbaar Ministerie eist: 4 jaar cel. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren