5 keer extreem politiegeweld in de VS

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Laura Schouten
Laura
Schouten

Een jaar geleden schoot de blanke Amerikaanse agent Michael Carlton Edington de verwarde, zwarte David Latham dood. De schizofrene Latham had hem bedreigd met een mes, waarna Edington negen(!) keer op hem schoot. 'Terecht', reageerden de autoriteiten eerst. Maar deze week is Edington alsnog aangeklaagd voor doodslag. En dat is vrij uniek.

In de VS zijn de laatste tijd wel érg veel extreme, vaak onterechte mishandelingen door agenten aan het licht gekomen. Hieronder vijf opvallende voorbeelden.

1. Michael Brown, augustus 2014
De zaak van Michael Brown uit Ferguson kan je haast niet ontgaan zijn. De 18-jarige zwarte jongen liep samen met zijn vriend over straat en zou vlak daarvoor sigaretten hebben gestolen. Nadat een blanke agent hem had herkend van het signalement en meerdere malen gedreigd had te schieten, rende Michael Brown voor zijn leven. Hij riep luidkeels dat hij geen wapens bij zich had en dus ook geen gevaar vormde. Maar de agent schoot, en blééf schieten. In de weken na Browns overlijden werden heel veel protesten in verschillende Amerikaanse steden georganiseerd. Sommige liepen uit op rellen.

2. Eric Garner, december 2014
Nog een zaak die veel media-aandacht gekregen heeft. Deze 43-jarige zwarte Eric Garner werd aangehouden omdat hij op straat illegaal sigaretten verkocht. Nadat hij door toedoen van meerdere agenten op de grond was gezakt, hield blanke agent Daniel Pantaleo hem in een wurggreep die Eric uiteindelijk fataal zou worden.

Pantaleo beweerde in eerste instantie dat het geen wurggreep was, maar op filmpjes die door omstanders gemaakt zijn is duidelijk te horen dat Eric meerdere malen zegt dat hij niet meer kan ademhalen. De zin ‘I can’t breathe’ is daarom een belangrijke slogan geweest voor de demonstranten tegen onnodig politiegeweld.

3. James Chasse, september 2006
Over deze 42-jarige, dakloze, blanke man is inmiddels zelfs een documentaire gemaakt. Net als David Latham leed hij aan schizofrenie. Hij zou zich 'vreemd gedragen' en 'iets op zijn geweten hebben', dacht de politie vlak voor zijn dood. Agenten wilden hem arresteren, maar Chasse verzette zich en probeerde weg te rennen. Daarom grepen ze naar hun stroomstootwapen (taser)

De Portland Tribune schreef echter dat de agenten James volgens ooggetuigen niet alleen met hun stroomstootwapen hebben mishandeld, maar ook nog met ander geweld. James overleed in de politieauto. Zijn lichaam telde 26 gebroken botten. De agenten werden geschorst.

4. Walter Scott, april 2015
Een van de achterlichten van auto van de zwarte Walter Scott deed het niet en de blanke agent Michael Slager sprak hem daar op aan in South Carolina. Maar tijdens de confrontatie pakte Scott zijn stroomstootwapen af, waardoor hij een bedreiging vormde, aldus Slager. Maar ooggetuigen én een draaiende camera zagen Slager in totaal acht keer (dodelijk) op Scott schieten, terwijl die met lege handen wegrende. Toen dat bekend werd, is Slager uiteindelijk veroordeeld voor moord. Zijn straf is nog niet bekend.

5. Sofia Salva, februari 2009
Een iets ander verhaal is dat van Sofia Salva. Nadat Salva door twee agenten werd aangehouden omdat ze dachten dat ze in een gestolen auto reed, zei ze meerdere malen dat ze bloedde en drie maanden zwanger was. Ze bleef maar zeggen dat ze naar het ziekenhuis gebracht moest worden. Maar de twee agenten hebben eerst uitgebreid de auto onderzocht, zonder te reageren op haar verzoek.

Op een filmpje dat in de politieauto gemaakt is, is te horen dat Sofia negen keer zegt dat ze zwanger is, bloedt en naar het ziekenhuis moet, waarop de agente vraagt waarom dat haar probleem zou zijn. Uiteindelijk is Sofia niet naar het ziekenhuis gebracht, maar gearresteerd. In de gevangenis beviel ze van een zoontje, dat ongeveer een minuut geleefd heeft. Uiteindelijk heeft ze hier een fikse schadevergoeding voor gekregen van de politie.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren