anp

5 momenten uit de misbruikzaak tegen R Kelly

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Hij is de afgelopen weken veel in het nieuws geweest: R Kelly. De Amerikaanse zanger zit na jaren vol beschuldigingen van seksueel misbruik sinds vorige week in de cel. Wat is er allemaal gebeurd? Vijf momenten uit de spraakmakende zaak:

1. 1994: Het huwelijk met de 15-jarige zangeres Aaliyah

In 1994 zou de toen 27-jarige Robert Kelly getrouwd zijn met zangeres Aaliyah Haughton. Op het trouwcertificaat stond dat de zangeres 18 jaar was, maar officieël was Aaliyah pas 15 jaar toen ze in het huwelijksbootje stapte. De ouders van het meisje lieten het huwelijk nietig verklaren. 

2. 1996: Het begin van de rechtzaken

In 1996 werd er voor het eerst een rechtszaak tegen R. Kelly aangespannen. De zanger zou toen hij 24 jaar was seks hebben gehad met een 15-jarig meisje. In 1998 bereikt hij een overeenkomst met het slachtoffer. Een maand later wint hij drie Grammy’s met zijn single I Believe I Can Fly. Vanaf 2001 wordt Kelly nog drie keer beschuldigd van misbruik en duikt er zelfs een filmpje op waarop hij seks heeft met een minderjarig meisje. Voor geen enkele zaak hoefde Kelly zijn straf uit te zitten óf omdat de zaak werd verworpen of omdat hij tot een overeenkomst kwam.  Zelfs als hij in juni 2002 beschuldigd wordt van het bezit van kinderporno gaat hij vrijuit. De zanger blijft ondertussen muziek maken en touren.

3. 2017: #MuteRKelly

In juli 2017 wordt R. Kelly beschuldigd van het hebben van een seks-sekte. In het huis van de zanger zouden meerdere vrouwen wonen die streng gecontroleerd werden door hem. Zo zouden ze geen telefoons mogen hebben en was contact met hun familie verboden. Op social media begonnen mensen onder de hashtag #MuteRKelly tegen de zanger te protesteren. Meerdere artiesten zoals zanger John Legend en actrice Lupita Nyong’o steunde het protest. Ook Spotify besloot om liedjes van R. Kelly uit zijn officiële afspeellijsten te halen.

Crystal Marcus 1551106216

4. Januari 2019: Surviving R Kelly

Afgelopen januari 2019 kwam R. Kelly weer in het nieuws dankzij een nieuwe documentaire over zijn vermeende misbruik. In de zesdelige documentaire Surviving R Kelly vertellen meerdere vrouwen over de mishandelingen van de zanger. Een maand na het uitkomen van de documentaire liet zijn platenlabel RCA de zanger vallen.

5. Februari 2019: eind goed al goed?

Op 22 februari werd R. Kelly opnieuw beschuldigd door de rechtbank van Chicago. Dit keer voor seksueel misbruik van maar liefst tien vrouwen. Het lijkt erop dat de zanger er deze keer niet zo makkelijk vanaf gaat komen. Zijn management heeft laten weten dat Kelly de borgsom van 1 miljoen dollar niet kan betalen. De zanger moet voorlopig in de cel blijven totdat de zaak voor de rechter komt. 

Anderen lazen ook: Minder jongeren doen aangifte seksuele uitbuiting.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren