dollars

5 vragen over Trumps nieuwe belastingwet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Katrien Hoekstra
Katrien
Hoekstra

Vandaag is in de Verenigde Staten een nieuwe belastingwet goedgekeurd. En dat is een grote overwinning voor president Trump. 

De makers van de wet zeggen dat het belastingsysteem door deze wet eenvoudiger wordt. Bovendien zou iedereen minder belasting hoeven te betalen. Maar hoe zit het nu precies? Vijf vragen over:

1. Waarom minder belasting betalen?

Iedereen moet belasting betalen. Met het geld worden dingen die voor iedereen van belang zijn betaald. Denk aan wegen, scholen, politie. Als mensen minder belasting betalen, is er dus minder geld voor dat soort zaken.

2. Waarom zou het een goed idee kunnen zijn?

De Republikeinen, de politieke partij van Trump, zeggen dat als je minder belasting betaalt, je meer geld over houdt om uit te geven aan andere dingen. En als de bevolking meer geld uitgeeft in Amerikaanse winkels zou dat goed zijn voor de economie.

3. Maar is dat ook echt zo?

Veel experts zeggen dat dit niet klopt. Zij zeggen dat er geen bewijs is dat belastingverlaging leidt tot economische groei. Tegenstanders zijn bang dat de schulden die de VS hebben, alleen maar groter worden door dit plan. Er komt minder belastinggeld binnen, maar er moet nog steeds betaald worden voor al die dingen die alle Amerikanen gebruiken.

4. Wat zeggen tegenstanders van het plan?

Tegenstanders van de nieuwe wet zeggen dat dit plan van Trump vooral gunstig is voor de rijken en grote bedrijven. De armen krijgen inderdaad in de komende paar jaar een beetje extra. Maar dat houdt daarna weer op. De rijken gaan er – op de lange termijn – veel meer op vooruit. Maar door dat extraatje kan Trump nu wel zeggen dat hij voor iedereen een goed belastingplan heeft gemaakt.

5. Hoe is het eigenlijk zover gekomen?

De tegenstanders zeggen dat het een heel rommelig plan is, waar op het laatste nippertje nog dingen aan zijn veranderd. Daarom moest er ook nog een keer extra over gestemd worden. De Amerikaanse Senaat heeft het plan nu met een heel kleine meerderheid goedgekeurd. President Trump zal de wet woensdag ondertekenen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Deze rekensom zet de wereld voor een raadsel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren