Pixabay- wesp

5x zo houd je vervelende wespen op afstand

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Rond terrasjes, campings en balkons is het druk in de lucht. Er vliegen volop wespen. Wat doen die bij ons? En belangrijker: hoe houd je ze op afstand?

In het voorjaar wordt de wespenkoningin wakker uit haar winterslaap. Hare majesteit begint met de bouw van een nest en legt eitjes. Na een paar weken krijgt ze hulp van werksters. Die helpen haar bij de bouw en voeden de larfjes. Wat er op het menu staat? Vooral insecten. Als bedankje scheiden de larven een zoet stofje af, waar de werksters weer van smullen.

Verveelde werksters

Als de larven groot zijn, zitten de werksters zonder werk. Ook missen ze hun zoete stofje. Daarom gaan ze zelf op zoek naar zoetigheid. Dat vinden ze bij ons. Vandaar die drukte rondom onze glazen en borden. Wat nu? Met deze vijf tips houd jij wespen op afstand:

- Wespenval - Een oude truc is de wespenval. Hiermee lok je wespen en dood je ze. Pak een lege plastic fles en haal de dop er af. Snijd de bovenkant van de fles, op ongeveer 15 centimeter van boven. Zet het bovenste deel omgekeerd op het onderste deel. De mond van de fles wijst naar beneden. Plak beide delen aan elkaar vast met tape. Giet een laagje limonade, cola of iets anders zoets in je val. En zoek er een mooie plek voor. Zet je val niet te dichtbij, maar ook niet te ver weg.

- Kruiden - Maak je ze liever niet dood? Brand dan wierook of citronellakaarsen. Wespen houden niet van die geur. Ook mijden ze plekken die ruiken naar kruiden zoals kruidnagel, munt of rozemarijn.

- Sla ze niet dood - Als je een wesp doodslaat, kan een stofje vrijkomen waar andere wespen op afkomen. Ze willen hun soortgenoot helpen.

- Nepnest - Hang aan het begin van de zomer een nepnest op. De koningin zoekt dan een ander plekje.

- Omarm ze - Niet letterlijk natuurlijk, maar bedenk eerst of je echt last van ze hebt. Wespen zijn ook heel nuttig. Ze eten muggen en andere insecten. Dankzij de wesp heb je dus ook minder muggenbulten!

Wespen - Pixabay

Word je toch gestoken?

Zuig het gif eruit (en spuug het uit) en koel de plek. De pijn kan een paar dagen duren. Bel je huisarts als het erg dik wordt. Bel 112 als je in je mond wordt gestoken. Zuig op een ijsblokje tegen de zwelling.

Anderen lazen ook: Wesp vernoemd naar Harry Potter-wezen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren