paus franciscus

6 dingen die je nog niet wist over paus Franciscus

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Paus Franciscus staat al sinds 2013 aan het hoofd van het Vaticaan. Hij is wereldberoemd en kwam ook deze week weer groot in het nieuws. Maar wie is die man eigenlijk? Zes dingen die je nog niet wist over paus Franciscus.

1. Paus Franciscus is de eerste niet-Europese paus in meer dan duizend jaar

Meer dan duizend jaar koos de katholieke kerk een paus uit Europa. Daar kwam in 2013 verandering in, want toen werd paus Franciscus aangesteld. Hij is geboren als Jorge Mario Bergoglio in het Argentijnse Buenos Aires uit een Italiaanse vader en een Argentijnse moeder. De paus is ook de eerste in meer dan duizend jaar die een naam heeft die nog nooit eerder door een paus werd gebruikt. De laatste keer was in 913.

2. Paus Franciscus houdt er niet van als mensen zijn ring kussen

De paus kwam deze week in het nieuws omdat hij niet graag gekust wordt op zijn ring. Het is een traditie om de speciale ring van de paus te kussen als gelovige. Tijdens een bezoek aan een Italiaans plaatsje ging de paus daar echter niet in mee. Hij trok telkens zijn hand weg als mensen de ring probeerden te kussen. Hij wil daarmee laten zien dat hij niet boven de rest staat, maar een gelijke is.

Andrea Vreede 1553774290

3. Paus Franciscus werkte vroeger als uitsmijter van een nachtclub

Paus Franciscus had vroeger een bijzonder baantje. Hij werkte als uitsmijter in een nachtclub in Buenos Aires. De bisschop studeerde ook chemie en werkte in een chemisch laboratorium.

4. Paus Franciscus vindt homoseksuelen best oké

De katholieke kerk is niet altijd even positief over homoseksualiteit. Het is volgens sommige katholieken zelfs door God verboden om verliefd te zijn op iemand van hetzelfde geslacht. Paus Franciscus vindt dat niet meer van deze tijd. Hij zei ooit: ‘Als een homoseksueel persoon van goede wil en op zoek naar God is in zijn leven, ben ik niet de persoon om over hem of haar te oordelen.’ Toch vindt hij niet dat homoseksuele stellen een kind mogen adopteren. Dat gaat volgens hem ten koste van de ontwikkeling van het kind.

5. Paus Franciscus kust graag voeten

Hij wordt liever niet gekust op zijn ring, maar kust zelf wél de voeten van gelovigen. Paus Franciscus begon hier in 2001 mee, toen hij nog bisscho[. Toen kuste hij de voeten van aidspatiënten. Later deed hij dit ook bij verslaafden, gevangenen, vluchtelingen, moslims en vrouwen. Daarmee overtrad paus Franciscus de kerkelijke regels. Eigenlijk mag de paus namelijk alleen de voeten van mannen wassen en kussen. Iemands voeten wassen en kussen is een ritueel om Jezus’ gebaar van nederigheid te herdenken op de avond voor hij wordt gekruisigd.

Pope Francis washes prisoners' feet

6. Paus Franciscus is fan van voetbal

Ook paus Franciscus houdt van een potje voetbal. Hij is al van kleins af aan trouwe supporter van de Argentijnse voetbalclub San Lorenzo. Hij groeide op in de wijk waar ook het stadion van de club lag. Franciscus I ging vroeger regelmatig met zijn vader naar een wedstrijd in het Estadio Pedro Bidegain. In 2011 gaf de paus nog een mis in de kapel van de voetbalclub. Hij ontmoette ook twee keer de wereldster Lionel Messi.

san lorenzo voetbal

Anderen lazen ook: Habemus papam, we hebben een paus.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren