7 dingen die je nog niet wist over Alexander Pechtold

7 dingen die je nog niet wist over Alexander Pechtold

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

‘Het is tijd voor een nieuwe generatie.’ Met die woorden kondigde Alexander Pechtold zaterdagavond zijn vertrek als partijleider van D66 aan. Dinsdag is zijn laatste dag in de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend wie hem opvolgt. Deze zeven dingen over Alexander Pechtold wist je (waarschijnlijk) nog niet.

D66: Pechtold stapt op


1. Alexander Pechtold is ooit veilingmeester geweest

'Eenmaal, andermaal? Verkocht!' Na zijn studie kunstgeschiedenis omringde Pechtold zich jarenlang met kunst en kitsch. 

2. Alexander Pechtold was in het begin weinig geliefd bij zijn Haagse collega's

In 2005 werd Pechtold plots benoemd als minister. Hij nam zijn ongezouten mening mee naar Den Haag. Zo vond hij alles 'traag en sloom' gaan en vond-ie premier Balkenende maar een onrustzaaier. Inmiddels houdt-ie soms wijselijk zijn mond.

3. Alexander Pechtold was ooit bang dat zijn partij op zou houden te bestaan

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 zag het er slecht uit voor D66: de partij stond zelfs op nul zetels in de peilingen. Uiteindelijk werden het er drie. Dat aantal is de afgelopen verkiezingen flink gegroeid. Sinds de verkiezingen in 2017 heeft de partij 19 zetels in de Tweede Kamer.

7 dingen die je nog niet wist over Alexander Pechtold

4. Alexander Pechtold is dol op houthakken

In zijn vrije tijd trekt-ie graag een geruit overhemd aan, om dan lekker met een bijl tekeer te gaan. Op houtblokken, welteverstaan.

5. Alexander Pechtold en zijn vrouw woonden om en om thuis

De roddelbladen schreven in 2015 dat Pechtold en zijn vrouw een huwelijkscrisis hadden. Aan Margriet vertelde de D66-politicus toen dat hij en zijn vrouw om en om thuis woonden. Zodat hun twee kinderen daardoor één huis hadden. Inmiddels zijn de twee niet meer samen.

6. Alexander Pechtold heeft ooit de Macarena op tv gedanst

Te gast zijn bij Zondag met Lubach: je moet het maar durven. Pechtold kreeg de opdracht om op een vraag van Arjen Lubach te antwoorden door de Macarena te dansen. En dat deed hij, zonder gêne:

7. Alexander Pechtold verklapte zijn vertrek aan één journalist

Bijna niemand wist dat Pechtold wilde opstappen, zelfs zijn fractiegenoten niet. Maar al in juni nam hij Vrij Nederland-journalist Thijs Broer in vertrouwen. Broer interviewde Pechtold in totaal elf uur in het diepste geheim bij hem thuis. Het resultaat lees je hier.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren