7 dingen die je nog niet wist over drugsbaron El Chapo

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

De Mexicaanse drugsbaron El Chapo moet voor de rest van zijn leven de cel in. Dat maakte de rechtbank in New York vandaag bekend. De Mexicaan stond terecht voor de smokkel van 1,2 miljoen kilo cocaïne en een flink aantal moorden. Deze dingen wist je vast nog niet over El Chapo.

1. Hij is een geboren handelaar

Toen El Chapo nog gewoon Joaquin Guzmán heette, verkocht hij brood dat zijn moeder bakte. Ook verkocht hij snoep. Op zijn vijftiende begon hij in wiet te handelen. Al snel deed hij dat zo handig dat hij van de opbrengst een huis voor zijn moeder kon kopen. En van het een kwam het ander. Hij groeit uit tot de koning van het beruchte Sinaloa-kartel. Dat smokkelt tonnen aan marihuana, cocaïne en heroïne naar de Verenigde Staten via ondergrondse tunnels.

2. Hij kan supergoed ontsnappen

Twee keer wist hij uit de zwaarst bewaakte gevangenissen van Mexico te ontsnappen. In 2001 verstopte hij zich in een karretje met vuile was, veertien jaar later sloop hij naar buiten door een anderhalf kilometer lange tunnel die handlangers naar de douche in zijn cel gegraven hadden. In de tunnel hadden ze zelfs elektriciteit en ventilatie aangelegd. En er stond een motor klaar om snel weg te komen.

3. Hij is nogal een ijdeltuit

Zijn ijdelheid deed hem uiteindelijk de das om. El Chapo zou jaloers zijn geweest op Netflix-kijkcijferhit Narcos over drugsbaron Pablo Escobar. Via Sean Penn probeerde hij voor elkaar te krijgen dat er een film over hem werd gemaakt. En daarom gunde hij de acteur een uniek interview. De foto’s die toen zijn gemaakt, verraadde echter zijn schuilplaats. El Chapo werd gearresteerd, maar kreeg toch zijn eigen serie. Drie seizoenen zijn er inmiddels te bekijken op Netflix.

4. Hij is héél rijk

El Chapo weet van gekkigheid niet wat hij met zijn geld moet doen. Toen hij in 2014 werd gearresteerd, fladderde het geld letterlijk rond in zijn huis. Het zat gepropt in kieren in de vloeren, in muren en boven het plafond. En overal lagen koffers met honderdduizenden dollars. In totaal werd er voor meer dan tweehonderd miljoen dollar aan contant geld gevonden.

5. Hij claimt graag een heel restaurant

Als El Chapo uit eten ging, liepen zijn bodyguards eerst het restaurant in en eisten de aandacht van alle andere gasten en het personeel. Ze vertelden dan dat er zo een heel belangrijke man (‘de baas’) binnen zou komen en gaven strakke orders. Iedereen moest blijven zitten. De deuren gingen dicht en niemand mocht naar buiten. Mobiele telefoons moesten uit. Om de rekening hoefde niemand zich vervolgens druk te maken. Die betaalde hij.

6. Hij gaat graag vreemd

Hij had vele maîtresses en affaires en daar was vaak gedoe over. De Amerikaanse agenten die zijn telefoon aftapten, ontdekten dat de meeste berichten die hij verstuurde niet gingen over het leiden van zijn drugskartel, maar over het managen van alle tegenstrijdige belangen van zijn vrouw (foto hieronder), ex-vrouwen, vriendinnen en escorts. Hij zou daar bijna een dagtaak aan hebben gehad.

7. Hij krijgt nu dus levenslang

Dik twee jaar geleden werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Omdat hij volgens sommige schattingen jarenlang verantwoordelijk is geweest voor ongeveer een kwart van de drughandel naar dat land, hebben de Amerikanen nog een appeltje met hem te schillen. Ook stond hij terecht voor 33 moorden. Zijn dossier met beschuldigingen en bewijsmateriaal was zó dik, dat zijn advocaten een steekkar nodig hadden om het naar de rechtbank te vervoeren. Hij heeft nu levenslang gekregen. Verwacht wordt dat hij zijn dagen verder zal slijten in een zwaar beveiligde gevangenis in Florence, Colorado, bijgenaamd het Alcatraz van de Rocky Mounties. 

Anderen lazen ook: Drugsbaas ontsnapt uit cel.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren