7 dingen die je nog niet wist over Rob Jetten

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

‘Het is tijd voor een nieuwe generatie.’ Alexander Pechtold stopt als partijleider en gaf de voorzittershamer door aan Rob Jetten (31). Deze zeven dingen wist je (waarschijnlijk) nog niet over het nieuwe gezicht van D66.
 

1 Rob Jetten ging de politiek in na een moord

De moord op Theo van Gogh in 2004 was voor Jetten zijn politieke trigger. Vlak na de moord ging in zijn woonplaats Uden een islamitische basisschool in vlammen op. Dat leek een vergeldingsactie maar bleek uiteindelijk een domme kwajongensstreek. Samen met klasgenoten organiseerde Jetten toen een spelletjesdag voor de kinderen van de afgebrande basisschool en hield hij een toespraak in de gemeenteraad over de manier waarop jongeren in zijn dorp wilden samenleven. Kort daarna werd hij lid van de Jonge Democraten. Hier hield hij op zijn 21e in 2008 een van zijn eerste toespraken voor het congres:

Congres88 - Rob Jetten

2. Rob Jetten heeft een zachte g

Jetten is geboren en getogen in Brabant. Hij studeerde Bestuurskunde in Nijmegen en woont nu in een dorp in de buurt van die stad samen met zijn vriend Sjoerd. Hier zijn ze samen helemaal netjes voor Prinsjesdag.

3. Rob Jetten vindt het klimaat heel belangrijk

In de Kamer beheert Jetten de portefeuille klimaat voor zijn partij. Hij noemt het klimaat ‘de grootste uitdaging waar de wereld op dit moment voor staat’. Ook privé let hij op duurzaamheid. Hij is flexitariër en eet alleen in het weekend vlees.

4. Rob Jetten maakt zich sterk voor homorechten

Jetten heeft jarenlang voor D66 in de Nijmeegse gemeenteraad gezeten. Daar zette hij zich in voor een sterk LHBTI-beleid. In interviews over zijn eigen coming-out, aan het eind van zijn middelbareschooltijd, dat die 'niet gemakkelijk was'.

5. Rob Jetten heeft als bijnaam Robot Jetten

In de Kamer heeft hij de bijnaam Robot Jetten omdat hij soms zonder blikken of blozen lastige vragen ontwijkt door aanhoudend dezelfde antwoorden te geven.

6. Rob Jetten rent als een speer

Jetten was vroeger een bloedfanatiek hardloper. In zijn jeugd behoorde hij tot de top van Nederland op de 400 meter, die hij ooit binnen 50 seconden zegt te hebben gelopen. Nog steeds is hardlopen zijn hobby, al heeft hij daar als Kamerlid steeds minder tijd voor.

7. Rob Jetten vergeet nog weleens iets

Zelf zegt Jetten in interviews dat zijn belangrijkste ondeugd zijn vergeetachtigheid is. Hij vergeet regelmatig verjaardagen, zelfs die van familieleden. Ook raakt hij best vaak zijn telefoon of sleutels kwijt.

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: 7 dingen die je nog niet wist over Alexander Pechtold.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsAppFacebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden