Thierry Baudet van Forum voor Democratie

7 dingen die je nog niet wist over Thierry Baudet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Forum voor Democratie (FvD) bestaat nog geen drie jaar, maar werd woensdag in één klap de grootste bij de Provinciale Statenverkiezingen. Zeven dingen die je nog niet wist over partijleider Thierry Baudet.

1. Thierry Baudet wilde als kind schrijver worden

En dat is gelukt. Hij schreef al negen boeken, waarvan twee romans en vijf boeken over politiek. Zijn promotieonderzoek, dat hij na een studie geschiedenis en een studie rechten aan de Universiteit Leiden deed, resulteerde in 2012 in het boek De aanval op de Natiestaat. Daarin schreef Baudet al dat het volgens hem beter is als Nederland uit de Europese Unie stapt.

2. Thierry Baudet en zijn piano zijn onafscheidelijk

Met een vader als pianodocent is klassieke muziek er met de paplepel ingegoten bij Baudet. In zijn appartement in Amsterdam was de zwarte vleugel zijn grootste meubelstuk. Toen Baudet twee jaar geleden voor de Tweede Kamer werd gekozen, verhuisde de vleugel mee naar het Binnenhof.

Het huis van Thierry Baudet | House of Politics #HOP

3. Thierry Baudet vond het maar moeilijk om tiener te zijn

Baudet verveelde zich te pletter op de middelbare school, vertelde hij in een interview met de Volkskrant. Hij vond zijn klasgenoten domme kuddedieren. Zijn ouders gingen scheiden toen hij nog geen vijf was en vanaf zijn veertiende woonde hij steeds meer bij zijn vader. Met hem bezocht hij concerten en literaire etentjes.

4. Thierry Baudet begon Forum voor Democratie als denktank

Een van de dingen die het Forum voor Democratie bereikte voordat het een politieke partij was, is het referendum over het Oekraïneverdrag. Samen met GeenPeil en het Burgercomité EU verzamelde FvD genoeg handtekeningen voor een referendum over het verdrag.

5. Thierry Baudet leest geen kranten

‘Ik leef als een 19de-eeuwer’, zegt Baudet in een interview met de Volkskrant. Hij kijkt geen tv, leest geen kranten en ook op het bingewatchen van een Netflix-serie kun je hem niet betrappen. Dat betekent niet dat hij helemaal niet met zijn tijd meegaat. Hij heeft bijna 165.000 volgers op Twitter en op Instagram kreeg hij vorige zomer veel bekijks met zijn naaktfoto.

6. Thierry Baudet heeft controversiële vrienden

Hij ging op bezoek bij de Franse extreem-rechtse politicus Jean-Marie Le Pen, verdedigde de omstreden versiercoach Julien Blanc door te zeggen dat vrouwen overrompeld, overheerst, ja: overmand willen worden’, ontmoette in het geheim de openlijke racist Jared Taylor en nam geen afstand van een FvD-kandidaat die zei dat er een verschil is in IQ tussen volkeren. Zelf heeft Baudet het over de ‘homeopatische verdunning van Nederland’, waar hij mee bedoelt ‘dat er allerlei culturen hier naartoe komen die niet integreren in de Nederlandse cultuur en dat we daardoor onze waarden en vrijheden dreigen te verliezen’. Zijn connecties en opmerkingen leiden geregeld tot ophef.

7. Thierry Baudet spreekt Latijn

Baudet wil de elite bestrijden, maar gebruikt daarvoor niet altijd de taal van de ‘gewone mens’. Zijn eerste toespraak in de Tweede Kamer begon hij in het latijn. Zijn overwinningsspeech van woensdagavond werd ook niet door iedereen begrepen. Daarin had hij het over ‘de uil van Minerva’, een symbool van wijsheid bij de oude Romeinen.

De eerste toespraak van Thierry Baudet in het Latijn

Anderen lazen ook: 7 dingen die je nog niet wist over Rob Jetten of 7 dingen die je nog niet wist over Jesse Klaver.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren