AFP - Tom Dumoulin

7 dingen die je nog niet wist over Tom Dumoulin

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sandra van de Wiel
Sandra
van de Wiel

Drie weken lang fietsen door Italië, dat staat wielrenner Tom Dumoulin te wachten. Vandaag begint de Giro d'Italia en de Nederlander is één van de topfavorieten. Deze dingen over Tom Dumoulin wist je (waarschijnlijk) nog niet.

1. Tom Dumoulin woont in België

Nee, hij ís geen Belg. De wielrenner werd in 1990 geboren in Maastricht. Een paar jaar geleden verhuisde Tom naar het Belgische Kanne, een dorp vlak over de grens. Hij woont daar samen met zijn vrouw Thanee, met wie hij in oktober 2018 trouwde.

2. Tom Dumoulin poepte op gekke plekken

Wedstrijden bij wielrennen duren lang, soms héél lang. En ja, dan moet je tussendoor wel eens naar de wc. Iets waar Tom over mee kan praten. Tijdens de Tour de France in 2016 hield-ie het niet meer, hij stapte van zijn fiets en ging een random camper langs de kant van de weg binnen om daar even te poepen. 

Tom Dumoulin 1557412422

Tom Dumoulin 1557412441

Een jaar later kwam Tom weer in de problemen tijdens de Giro d'Italia, die hij dat jaar won (zie ook punt 7). Dit keer was er geen camper in de buurt en dus moest-ie op z'n hurken in het gras. Inmiddels kan hij er goed om lachen. 'Het is een leuk verhaal om aan mijn kleinkinderen te vertellen', zei hij erover.

Tom Dumoulin over het “poepincident” | College Tour

3. Tom Dumoulin volgt een speciaal dieet

De twee poepincidenten, zoals ze in de media worden genoemd, waren voor Tom aanleiding voor een darmonderzoek. 'Een aantal voedingsgroepen, zoals fructose en lactose, zijn niet voor elk mens supergoed verteerbaar. De een heeft er wat meer moeite mee dan de ander. Nou, ik waarschijnlijk iets meer', zei hij over de uitkomst tegen de NOS. Sindsdien moet-ie opletten met melk en appels. 'In een appel zit bijvoorbeeld heel veel fructose. Nou, dan kan ik beter een kiwi eten.' Die eet-ie trouwens met huid en haar.

4. Tom Dumoulin zegt wat-ie denkt

Als-ie boos is of heel erg baalt: in interviews schuift Tom zijn emoties niet onder stoelen of banken. Soms gaan die reacties gepaard met wat scheldwoorden, zo weet ook sportcommentator Mart Smeets. Hij is groot fan van de wielrenner maar vindt dat gevloek niet nodig. 'Als hij nou in zijn interviews dat "kut" en "klote" weglaat... Die woorden gebruikt hij heel vaak en ik ben ervan overtuigd dat hij niet zo opgevoed is', zei Smeets tegen De Limburger.

5. Tom Dumoulin heeft één heel bijzondere fiets

Hij zal vast en zeker een enorme collectie hebben, maar één fiets is wel heel bijzonder. Fietsenfabrikant Giant verraste Tom in 2018 met een limited racefiets in de stijl van Vincent van Gogh. Laat de wielrenner daar toevallig een groot liefhebber van zijn... 'Wat een fiets!' en 'Heel erg cool', reageerde Tom toen hij de gele zonnebloemenfiets voor het eerst zag. Maar of hij 'm ook echt gaat gebruiken?!

Tom Dumoulin's Van Gogh TCR Advanced SL | Giant Bicycles

6. Tom Dumoulin houdt heel erg van privacy

Toen-ie twee jaar geleden de Giro d'Italia won, kon-ie het bij thuiskomst niet zo waarderen dat zich een hele menigte voor zijn huis had verzameld. Na drie weken keihard fietsen, wilde Tom niets liever dan daar tot rust komen. Vooral in alle journalisten en fotografen die naar Kanne waren gekomen, had hij geen zin. Sterker nog: zolang er pers voor zijn deur stond, kwam de wielrenner niet naar huis.

7. Tom Dumoulin heeft geschiedenis geschreven

De wielrenner won als eerste Nederlander ooit de Giro d'Italia. Dat was in 2017. Een jaar later deed-ie weer mee. Toen bleef alleen meervoudig Tour-winnaar Chris Froome hem voor. Tom eindige als tweede. Ook bij de Tour de France - een paar maanden later - pakte hij het zilver. Dit jaar is het talent opnieuw een grote kanshebber voor de eindoverwinning in Italië. Of het lukt? Dat weten we op 2 juni, dan is de laatste etappe die eindigt in Verona.

Anderen lazen ook: De Tour door de ogen van een wielrenner.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren