7x kijken

7 documentaires over MH17

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

De raketinslag, de dood van 298 onschuldigen, de schok in Nederland... Volgende week vrijdag is het alweer een jaar geleden dat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Heel veel programmamakers blikken daarom terug met hulpverleners en nabestaanden. Deze 7 documentaires zijn het kijken waard.

1. Brandpunt Reporter: reconstructie van een ramp

Brandpunt Reporter Special: MH17 - reconstructie van een ramp


Deze docu heeft zowel qua lengte (83 minuten) als qua inhoud veel weg heeft van een speelfilm. Actualiteitenprogramma Brandpunt loodst je door de eerste 150 uur na de ramp en laat zien wat er allemaal geregeld moest worden door met name de Nederlandse overheid. Hoe onderhandel je met rebellen? Zet je wel of geen handtekening onder hun 'officiële' papieren? Hoeveel lichamen kun je in één dag labelen, inpakken en in een vliegtuig laden? Wat als een journalist live op tv bedreigd wordt? Bijzonder interessant. Het complete programma is hier terug te kijken.

2. Nieuwsuur: nabestaanden rouwen op rampplek MH17


Om stil van te worden, deze reportage. Je ziet hoe nabestaanden omgaan met hun verdriet. Niet zozeer door te huilen, maar door iets te dóen. Een vader van een twintiger reist wat onbeholpen naar de rampplek. En de voetbalclub van een vijftienjarig slachtoffer vernoemt een speciale award naar hem. Ook bizar: de teruggevonden spullen. Waarom is een afgescheurde boardingpas wél intact teruggevonden, maar het complete lichaam van de eigenaar ervan niet? Hier te zien, vanaf 19.00 minuten.

3. Brandpunt Reporter: Vliegen boven oorlogsgebied

Brandpunt Reporter: MH17 - vliegen boven de oorlog


'Foei, Malaysia Airlines! Hoe haalden jullie het in je hoofd om nog boven dat gevaarlijke Oost-Oekraïne te vliegen? Wij kwamen daar al maanden niet meer!' Daar kwam de reactie van veel luchtvaartmaatschappijen op neer. Brandpunt laat zien dat zij inderdaad met een grote boog om Oost-Oekraïne vlogen. Alleen niet uit vrees voor rondvliegende raketten, maar omdat zowel de Oekraïners als de pro-Russische rebellen elk hun eigen luchtverkeersleiding hadden in het gebied. Nogal verwarrend: naar wie moesten piloten dan luisteren? Het programma laat zien hoe luchtvaartmaatschappijen een ramp op slinkse wijze aangrijpen om zelf in een beter daglicht te komen te staan. Bekijk 'm hier terug.

4. Het verdriet van Nederland

Documentaire Michiel van Erp over nabestaanden MH17

Hoe rouw je om een overleden geliefde als diens lichaam nog steeds vermist is? En als heel Nederland in gedachten met je meehuilt? Om die vragen te beantwoorden, komt documentairemaker Michiel van Erp wel héél dichtbij. Je kunt je afvragen of het echt nodig is om bij een uitvaart te filmen. Wel heel mooi zijn de interviews met de zussen Sandra (19) en Mirjam (23), die hun ouders en broertje verloren maar echt hun leven weer oppakken: ze kopen een huis ('goeie erfenis'), giebelen om hun broertje en zitten niet meer echt te wachten op de identificatie van het lichaam van hun vader. Donderdag 16 juli te zien op NPO 1, 20.25 uur.

5. Die Story im Ersten: Todesflug MH17


Hij is Duits, deze documentaire, maar met Duitse ondertiteling is-ie toch behoorlijk te volgen. Twee Duitse journalisten duiken (onder andere) in de oorzaak en schuldvraag van MH17. Een foto van een afgeschoten BUK-raket, een verwijderde Facebook-post van een rebellenleider: de aanwijzingingen dat pro-Rusissche rebellen hierachter zitten, stapelen zich op. Bekijk de aflevering hier. Klik op 'UT' in de zwarte balk onderaan om de ondertiteling aan te zetten.  

6. OverLEVEN na vlucht mH17

Promo RTL Nieuws documentaire 'OverLEVEN na vlucht MH17' uitzending 12 juli 22.00 uur


'Ik krijg een hysterisch schreeuwende Rob aan de telefoon. Hij schreeuwt: Bryce en Daisy zijn neergestort, je moet naar huis komen!! Ik zeg: dat kan niet, het kan niet!' Dat schreef Silene Fredriksz op 17 juli 2014 in haar dagboek, de dag dat haar zoon en schoondochter omkwamen. Later geeft ze haar dagboek aan RTL. Voor de camera leest ze fragmenten voor over de eerste maanden van rouw. Online kun je door haar jaar scrollen en andere dagboekfragmenten horen en lezen. Erg persoonlijk, misschien wel iets té persoonlijk. Maar uniek is het wel. RTL 4, zondag 12 juli, 22.00 uur 

7. MH17: The untold story

MH-17: The Untold Story


Disclaimer: alleen kijken als je dat met een korreltje zout en een kritische blik kunt doen. De maker is namelijk RT (Russia Today) een Engelstalige tv-zender in handen van de Russische staat. Al meerdere malen stapten presentatoren op omdat ze de waarheid niet mochten verspreiden, maar alleen mochten melden wat de Rusissche regering graag wilde. Propaganda dus. Terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat de ramp is veroorzaakt door pro-Russische rebellen en hun BUK-raket, komt RT ineens met hele andere theorieën. Er zouden twee vliegtuigen in de lucht zijn geweest en de piloot zou in zijn buik zijn geschoten, bijvoorbeeld. Toegegeven: zolang het officiële eindrapport van het MH17-onderzoek nog niet is afgerond, is er nog geen enkel scenario 'bewezen juist' of 'officieel fout'. Maar geloof zeker niet zomaar alles wat RT zegt. Juist hun reputatie als 'propagandamachine' maakt deze documentaire zo interessant.

In de 7Days van deze week lees je meer over MH17: de ramp, het onderzoek en de herdenking. Ook vind je een uitgebreide recensie van Het verdriet van Nederland. Heb je geen abonnement? Maak dan nu met ons kennis!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren