7 keer tijd vastgelegd in een capsule

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Leerlingen van het Wellantcollege in Gorinchem groeven maandag een tijdcapsule op, die leeftijdgenoten in 1999 bij de school begraven hadden. Ook in de Amerikaanse stad Boston werd deze week een tijdcapsule geopend, uit 1795. Een overzicht van andere beroemde (en minder beroemde) tijdcapsules.

1. De Bostoncapsule
De tijdcapsule die deze week in Boston werd geopend, werd vorige maand uit het staatshuis van Massachusetts gehaald. Uit de kop van een leeuw op de gevel (linksboven) om precies te zijn. 


Foto: Dreamstime

De capsule, een klein kistje, komt uit 1795 en bevat onder meer munten, kranten en officiële documenten. 


Foto: AFP

Onder andere twee helden uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd hadden het daar verstopt. De spullen gaan naar het Museum of Fine Arts. Daarna wordt het kistje teruggestopt voor latere generaties.


Foto: AFP

2. Crypt of Civilization 
De Crypt of Civilization uit 1936 is een bedenksel van dr. Thornwell Jacobs. Hij baalde ervan dat informatie over oude beschavingen zomaar verloren ging en wilde de gewoontes van 1936 vastleggen voor latere generaties. Zijn crypte bestaat uit een complete kamer op de Universiteit van Oglethorpe in Georgia. Er zitten filmpjes en klassieke literatuur in, waaronder de Bijbel en Koran en het originele script van de film Gone With the Wind.

Ook stemopnames van Adolf Hitler, Joseph Stalin, Franklin Roosevelt en Popeye, zaadjes, flosdraad, een broodrooster, een radio en een Budweiserbiertje behoren tot de ‘schat’. Het is de bedoeling dat-ie pas in 8113 wordt geopend. 

3. Westinghouse Time Capsules 
De Westinghouse-tijdcapsules uit 1939 en 1964 zijn twee capsules van de Westinghouse Electric & Manufacturing Company, een Amerikaanse elektromaatschappij. Beide zijn metersdiep begraven onder Flushing Meadows Corona Park in New York.  


Foto: International Time Capsule Society

Het idee is dat ze pas worden geopend in 6939. In de capsules zitten wetenschappelijke snuisterijen, literatuur, kunst, filmpjes, een dollar, sigaretten, atoomenergie, textiel en materialen, alledaagse voorwerpen. 


Replica van de tijdcapsule. Foto: Wikipedia

4. Burbank Time Capsule
Ook de Magnolia Boulevard Bridge in Burbank, Californië, heeft zijn eigen capsule. Hij werd in 1959 ingebouwd in de brug. Iedereen was het ding vergeten, totdat een historicus een krantenstuk uit 1959 vond. In de capsule zaten foto’s van de stad en voorspellingen hoe de stad er in 2009 zou uitzien. Zo werd gedacht dat maar 12% van de mensen nog in een normaal huis zou wonen. De rest zou in grote plastic complexen wonen, temidden van kantoren, hotels, appartementen winkels en restaurants.

5./6./7. Nederlandse capsules
Ook in Nederland liggen capsules begraven. De ton die deze week bij het Wellantcollege in Gorinchem boven kwam, zou pas in 2050 geopend worden. Maar de school gaat verhuizen, waardoor-ie er nu al uit moest. In de ton zaten onder meer floppy’s en boodschappen van oudleerlingen. In Rotterdam plaatste koningin Wilhelmina in 1891 (ze was toen tien) een steen met verborgen kokers erachter. In 1976 werd de steen verplaatst, waardoor de kokers ineens tevoorschijn kwamen. In 2013 werd een nieuwe capsule met vragen van burgers aan de toekomst in de kade van de Maasoever gezet. Op 11 maart 2014 is een tijdcapsule in de Verlengde Waalbrug van Nijmegen gemetseld met een shirt van voetbalclub NEC, een kindertekening, steenkool, de krant De Gelderlander en een foto van de Nijmeegse skyline. Want, zo is de gedachte, Nijmegen verandert ingrijpend.   

Meer capsules

En dan zijn we er nog lang niet. Wereldwijd liggen zo'n 10.000 tijdcapsules verborgen, schat de International Time Capsule Society. Om over de tijdcapsules die de ruimte zijn ingeschoten nog maar te zwijgen. Boodschappen van burgers, menselijk DNA, muziek van Bach: het zweeft allemaal rond. Klaar om gelezen en beluisterd te worden door onze verre achterkleinkinderen, of aliens. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren