Foto: Mattel, Inc.

7 vooruitstrevende Barbiepoppen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Sanne van Houwelingen
Sanne
van Houwelingen

Een Barbie-pop is ultradun, heeft blond haar en al haar kleren zijn roze. Toch? Inmiddels zijn de poppen veel diverser dan dat.

Deze week lanceerde Barbie een nieuwe lijn met heel diverse poppen. Mattel, de fabrikant van Barbie, wil daarmee een 'multidimensionale kijk op schoonheid en mode' geven. Het is niet voor het eerst dat het speelgoedmerk vooruitstrevend wil zijn. Dat begon al in de jaren '60. We hebben zeven vooruitstrevende Barbies bij elkaar gezet.

Foto: Mattel, Inc.

1. Astronaut - 1965

Barbie wil, zo zeggen ze zelf, meisjes laten zien dat ze alles kunnen worden wat ze maar willen. In 1965, vier jaar voor de eerste man op de man stond, bracht het speelgoedmerk al een vrouwelijke astronautenpop uit.

Foto: Mattel, Inc.

2. Chirurg - 1973

In 1960 waren er al werkende Barbie's, maar die hadden een erg vrouwelijk beroep zoals stewardess of verpleegster. Om te laten zien dat meisjes ook hoger aan de top kunnen komen, kwam er in 1973 een vrouwelijke chirurgenpop.

Foto: Mattel, Inc.

3. Presidentskandidaat - 1992

Who run the world? Girls! Sinds 1992 komt Barbie eens in de zoveel tijd uit met een pop van een vrouwelijke presidentskandidaat. Hoewel dat nu steeds gebruikelijker wordt, denk maar aan Hilary Clinton tegenover Trump, was het dat toen nog niet. 

4. Gebarentaal - 2001

In samenwerking met een centrum voor doven maakte Barbie een pop met gebarentaal. De hand van de pop beeldt het teken voor 'ik hou van jou' uit. In de verpakking zaten ook instructies om zelf ook wat gebarentaal te leren. Zo kon je alle letters van het alfabet en makkelijke woordjes leren.

5. Hijab - 2017

De Barbie's kregen door de jaren heen al heel veel beroepen, verschillende haarstijlen en verschillende maten. Maar nooit droeg een van de poppen een hoofddoek, tot 2017. Het speelgoedmerk bracht voor het eerst een pop met een hijab uit. Ze is geïnspireerd op de sportster Ibtihaj Muhammad. Zij kwam voor de Verenigde Staten uit op de Olympische Spelen met het schermen.

6. Rolstoel en beenprothese - 2019 

In de jaren '90 maakte fabrikant Mattel al een pop in een rolstoel. In 2019 kwam Barbie opnieuw met een pop in een rolstoel én een pop met een beenprothese. Barbie wilde niet meer alleen laten zien dat je alles kunt worden, maar ook alles mag zijn.

7. Vitiligo - 2020 

In de collectie die Barbie deze week lanceerde zit onder andere weer een pop in een rolstoel, maar ook eentje zonder haar en een met de huidaandoening vitiligo. Door die aandoening heeft de huid op sommige plekken geen pigment, waardoor vlekken ontstaan.

Foto: Mattel, Inc.

Anderen lazen ook: Twee powervrouwen krijgen eigen Barbie.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren