internationale vrouwendag

7 x goed nieuws over meisjes en vrouwen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Karin Wesselink
Karin
Wesselink

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Nog te vaak gaat het over wat er niet goed gaat. Daarom: rondje wereld met goed nieuws!

1. Meer lezen en schrijven

Wereldwijd gaan er evenveel meisjes als jongens naar de basisschool. In Lesotho is het aantal meisjes dat kan lezen en schrijven zelfs hoger dan dat van de jongens.

2. Minder kindhuwelijken

Elke kindbruid is er één teveel, maar het aantal kindhuwelijken neemt af. Een op de vijf gesloten huwelijken is met een minderjarige. Tien jaar geleden was dat nog één op de vier. Vooral in India is het aantal flink gedaald.

3. Meer leidinggevenden

IJsland is het beste land om een vrouw te zijn als het gaat om politiek onderwijs, werk en zorg. In Qatar kun je als vrouw het best naar de universiteit. Wil je als vrouw een hoge positie? Dan heb je de meeste kans in Thailand. Hier is 45% van de senior managers vrouw.

4. Minder besnijdenissen

Meisjesbesnijdenis komt helaas nog steeds voor, maar in Tanzania en Kenia is een nieuw ritueel bedacht om de overgang van meisje naar vrouw te vieren. Hierdoor zijn er al 15.000 minder meisjes genitaal verminkt.

5. Vrouwen als president

Wil je de politiek in als vrouw? Dan maak je de meeste kans in Rwanda. Hier is meer dan de helft van de regering een vrouw. In Sri Lanka maak je als vrouw het meest kans om president te worden. Al 23 jaar was hier een vrouw aan de macht.

6. Minder problemen bij bevallingen

In Noorwegen kun je het best bevallen, want hier sterven de minste vrouwen in het kraambed. In Griekenland gaan de minste baby’s dood tijdens de geboorte.

7. Speciale taxicentrale

De Indiase stad New Delhi is nu een veilige plek om een taxi te pakken voor vrouwen. Sinds een paar jaar is hier een speciale taxicentrale met alleen dames achter het stuur. 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Wat jongens over meisjes moeten weten.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren