motorbende

8 dingen die je moet weten over motorbendes

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Thijs Jacobs
Thijs
Jacobs

Rivaliserende motorclubs maken er al jaren een potje van in ons land. Ze gebruiken geweld tegen elkaar of de politie en houden zich met louche zaakjes bezig. Het is inmiddels zo’n zooitje dat motorclubs verboden worden. De laatste die een streep door z’n naam kreeg was No Surrender. Dit zijn 8 dingen die je over motorbendes moet weten.

1. 1% MC = niet oké

Hells Angels, Bandidos, Satudarah, No Surrender, Nomads: allemaal zogeheten 1% MC’s die in Nederland actief zijn. Wat 1% MC inhoudt? Simpel: schijt aan alle formele regels en gezag. Niet oké dus. De term komt van iemand die ooit zei dat 99% van de motorrijders zich keurig gedraagt. Een andere naam voor foute bendes is Outlaw Motorcycle Gangs.

2. Ruzie tussen motorclubs

Tussen de motorclubs is nogal vaak ruzie. Het is een beetje te vergelijken met rivaliserende voetbalclubs. Een aantal jaren geleden was er ruzie tussen motorclub Bandidos en de Hells Angels. Eerstgenoemde richtte een clubhuis op in Sittard. Daar waren de Red Devils (een zijtak van de Hells Angels) het niet mee eens, want zij zaten al in die stad. Hun reactie? Ze pleegden een bomaanslag op het clubhuis van Bandidos om 'even een boodschap door te geven'.

3. Een chapter is geen hoofdstuk

Maar wel een lokale afdeling van een motorclub. In Amsterdam zit bijvoorbeeld de chapter Hells Angels Holland. Die is verantwoording verschuldigd aan de hoofd-chapter in Californië. De eerste lokale afdeling van de Bandidos in Nederland heet Bandidos MC Sittard.

4. De raad van acht bestaat niet meer

En dat is balen voor de burgemeesters in de provincie Limburg. Die raad bestond namelijk uit de acht grootste, rivaliserende motorbendes in Nederland. Ze overlegden met elkaar zodat de boel niet zou ontploffen. In 2013 werd dit opgeheven. Sindsdien is de sfeer verslechterd.

5. Veel burgemeesters zijn bang voor de bendes

Burgemeesters krijgen vaak een boel bedreigingen naar hun hoofd geslingerd. Daardoor staat er ook een enorme druk op ze. In 2015 werd bijvoorbeeld een clubhuis van de Hells Angels dichtgespijkerd door toenmalige burgemeester van Kerkrade Jos Som. Een dapper besluit, maar vervolgens moest zijn huis lange tijd beschermd worden tegen motorclubleden die wraak wilden nemen.

6. PowNed gaf ons een kijkje bij een motorbende

Twee jaar geleden regelde PowNed nog een exclusief kijkje bij motorclub No Surrender. Ze volgden leider Captain Henk (Henk Kuipers) een paar maanden, zowel privé maar ook als leider van No Surrender. Die club was lange tijd trouwens een van de meest crimenele van Nederland. In de serie was onder andere te zien dat als je de club verraadde, je in elkaar getimmerd werd door meerdere personen. Wilde je lid worden? Dan moest je ook eerst héél veel pijn lijden.

Volledige documentaire: Captain Henk

7. Veel motorclubs zijn inmiddels verboden

Inmiddels is justitie klaar met de strijd tegen motorclubs. Ze hebben tot nu toe al vier motorclubs verboden. De grootste vier welteverstaan: Bandidos, Satudarah, vorige maand Hells Angels en vorige week kwam daar No Surrender bij. Reden van het verbod is dat clubs een cultuur van geweld hebben die ons land in gevaar kan brengen.

8. Nieuwe motorclubs

Of het probleem daarmee opgelost is, betwijfelen veel mensen. Kopstuk van Hells Angels Nederland, Lysander de R., heeft namelijk vanuit de gevangenis alweer een nieuwe club opgericht: MC Hardliners. ‘We laten ons niet ontmoedigen door de overheid en gaan gewoon verder’, aldus Lysander tegen de Telegraaf.

Anderen lazen ook: Hoe werken criminele jeugdgroepen?

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren