Eindexamens - schooltips

8 tips om straks rond te komen als student

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Johan
Hoogesteger

Heb je de afgelopen weken eindexamen gedaan? Dan zit je middelbareschoolleven er (hopelijk) op en breekt je studententijd bijna aan. En hoor je bij de eerste pechvogels die de twijfelachtige eer hebben om geen studiefinanciering meer te krijgen, maar geld te moeten lenen. Eerder schreven we al wat er ging veranderen. Nu zetten we een aantal tips op een rij om je op weg te helpen als student.

1. Maak een begroting
Ja, echt waar. Zo'n lijst waarop je neerzet wat je per maand denkt uit te geven en hoeveel geld er binnenkomt. En dat moet je volgens Annemarie Koop, woordvoerder van het Nibud, de organisatie die mensen helpt met geldzaken, niet alleen doen omdat je ouders dat zo graag willen. En ook niet omdat het Nibud dat zegt. ‘Een begroting maak je vooral voor je zelf. Het geeft je zekerheid. Als je bijvoorbeeld een keer wilt uitgaan, dan is het handig dat je weet hoeveel je te besteden hebt. Meten is weten.’ 

Op zijn website heeft het Nibud een voorbeeldbegroting staan. Als je moeite hebt er zelf één te maken, is er nog altijd de website Financieelstudieplan.nl. Je hoeft alleen je gegevens in te vullen en de website doet de rest.

2. Leen niet meer dan nodig is 
Als je toch al geld moet lenen, is het verleidelijk om net iets extra te lenen. Wat maakt die honderd euro per maand nu uit? Maar daar denkt Koop anders over: ‘Het lijkt misschien wel leuk, die honderd euro per maand extra, maar je moet het aan het eind van de rit allemaal terugbetalen. En dan wordt die honderd euro opeens 4000 euro extra.’ 

3. Weet wat je leent
Kijk goed naar de voorwaarden van de lening. Hoeveel kun je maximaal krijgen? Wat is de rente van de lening? En hoeveel moet je per maand terugbetalen? Het is belangrijk om te weten wat je rechten en plichten zijn zodat je aan het einde van je studie niet voor verrassingen komt te staan. Je vindt alle informatie op de site van DUO of in de Studenten Geldwijzer van het Nibud

4. Zoek een bijbaan (maar laat je studie er niet onder lijden)
Een bijbaan levert niet alleen extra geld op, maar ook werkervaring. Dat staat goed op je CV. Toch moet je oppassen dat je niet teveel gaat werken. Want als je rooster vol is, is het slimmer om naar school te gaan. Je studieresultaten moeten niet minder worden omdat jij extra geld wilt verdienen. Als je een jaar blijft zitten kost dat uiteindelijk meer dan die paar honderd euro die jij verdient in een restaurant of supermarkt. 

5. Denk goed na over op kamers gaan
Ontzettend leuk, op kamers gaan. Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Maar bedenk wel dat je als uitwonende student vaak een stuk meer geld kwijt bent dan wanneer je nog bij je ouders woont. Toegegeven: als je in Zeeland woont en je gaat in Utrecht studeren, is het niet te doen om elke dag heen en weer te reizen. Maar daar heeft Koop ook een tip voor: ‘Eet zo weinig mogelijk alleen. Samen eten is gezelliger én bijna altijd goedkoper.’

6. Loop geen inkomsten mis
In 2012 wist bijna een vijfde van de studenten met een bijbaan niet dat ze geld terug konden vragen van de Belastingdienst. Zonde, want dat bedrag kan een leuk extraatje zijn op vakantie. En dat is niet de enige geldboom die een deel van de studenten missen. Want ook de zorgtoeslag is bij bijna tien procent van de studenten onbekend. En die 72 euro per maand is toch wel een leuk extraatje. Hier kun je er meer over vinden.

7. Koop je studieboeken tweedehands
Webwinkels als Bol.com of Marktplaats hebben bijna altijd de studieboeken die je zoekt tweedehands beschikbaar. Het kopen van gebruikte boeken in plaats van nieuwe boeken kan zo een paar honderd euro schelen. Dat maakt die ene scheur of markering in het boek weer helemaal goed.

8. Begin op tijd met alles regelen
Al bij al wordt het voor de nieuwe studenten belangrijker om te weten hoe je er financieel voorstaat.  Je krijgt niet meer, zoals de oudere studenten, een standaard zak met geld aan het einde van de maand, maar je moet serieus gaan nadenken hoeveel je nodig hebt om rond te komen. Het lijkt nu net na de examens misschien nog wat vroeg, maar dan ben je er tenminste vanaf. Dan hoef je je het komende jaar weer iets minder zorgen te maken over geld. 

Meer tips lezen die het schoolleven makkelijker maken? Hier vind je alle schooltips op Sevendays.nl. En al het nieuws, onze achtergrondverhalen en tips over de eindexamens vind je hier.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren