Aanslag Christchurch

Aanklacht schutter Christchurch: 50x moord

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

De Australiër (28) die verdacht wordt van een aanslag in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, wordt aangeklaagd voor vijftig moorden en 39 pogingen tot moord. Over eventuele andere aanklachten wordt nog nagedacht. Dat meldt de politie in Nieuw-Zeeland.

Bij de aanslag door de rechts-extremistische schutter Brent Tarrant, kwamen op 15 maart vijftig mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond. De man zei dat hij wraak wilde nemen voor de aanslagen door moslim-extremisten en gebruikte daarvoor semi-automatische wapens waarvoor hij een vergunning had. Beelden van de aanslag zond hij live uit op internet.

Verdediging

De dag na zijn terreurdaad stond Tarrant voor de rechter. Er werd hem toen één keer moord ten laste gelegd. Hij kreeg die dag geen spreektijd. Morgen wordt de verdachte gehoord via een videoverbinding met de zwaarbeveiligde gevangenis waar hij vastzit. Het zal in de zitting vooral gaan over de verdediging. Tarrant heeft al gezegd dat hij zichzelf wil verdedigen. 

Onherkenbaar

Volgens de Nieuw-Zeelandse wet moeten media toestemming vragen om tijdens de zitting foto's en video's te maken. De rechter heeft dit keer alle aanvragen afgewezen, waardoor journalisten in de rechtszaal alleen aantekeningen mogen maken. De rechter bepaalde eerder al dat het gezicht van de schutter op foto's onherkenbaar gemaakt moet worden in verband met zijn rechten als verdachte, schrijft de NOS.

Anderen lazen ook: Nieuw-Zeeland eens voor over strengere wapenregels.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren