When They See Us

Aanklager Central Park Five stapt op door Netflix-serie

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Vijf zwarte tieners in New York werden in 1989 ten onrechte veroordeeld wegens verkrachting. De serie When They See Us gaat hierover en is nu te zien op Netflix. Het rakelt het oude schandaal weer op en zorgt voor een hoop ophef. 

Elizabeth Lederer, de aanklager in deze rechtszaak, was hoogleraar op Columbia Law School. Na het uitkomen van de serie eiste een groep zwarte studenten - die zichzelf Black Law Students Association van Columbia noemen - haar ontslag. Vandaag werd bekend dat Lederer ook daadwerkelijk opstapt. Dat liet ze weten in een e-mail aan studenten van de school. 

Recente aandacht

Lederer wordt in de serie neergezet als meedogenloze aanklager, terwijl er twijfels waren over de schuld van de vijf jongens, waarvan vier van hen van Afro-Amerikaanse afkomst. In haar mail laat Lederer weten niet terug te keren omdat de Netflix-serie opnieuw een pijnlijk - en belangrijk - debat op gang brengt over ras en gerechtigheid, zo schrijft The New York Times. 'Gezien de aard van de recente aandacht die het gevolg is van de Netflix-weergave van de Central Park-zaak, lijkt het mij het best om niet terug te keren als docent', aldus Lederer.

Racistische motieven

De vraag om het ontslag van Lederer kwam van onder meer de Black Law Students Association van Columbia. Deze studenten bekritiseerde niet alleen Lederer, maar ook de school omdat die eerder al weigerde actie te ondernemen tegen de voormalige aanklager. De studenten zeggen dat Lederer werd gedreven door racistische motieven. In hun oproep aan de school schrijven ze: 'De film van Ava DuVernay besteedt aandacht aan een verhaal dat sommigen van ons maar al te goed kennen.'

In 2013 verscheen al een documentaire over de zaak, waarna Lederer ook onder vuur kwam te liggen. Toen deed de school niets.

Trailer

Voor wie de serie nog niet gezien heeft en wil weten waar hij over gaat, hieronder kun je de trailer van de serie bekijken: 

When They See Us | Official Trailer [HD] | Netflix

Anderen lazen ook: Ophef over schoolfoto met Hitlergroet.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren