aanslag concert Ariane Grande

Aanslag bij concert Ariana Grande in Manchester

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Afschuwelijk nieuws uit de Britse stad Manchester. Vlak na een groot concert van de Amerikaanse ster Ariana Grande was er een enorme explosie. De politie denkt dat het om een zelfmoordaanslag ging. Het gebeurde allemaal vlak buiten de zaal. Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven en raakten er 59 gewond. Volg de ontwikkelingen en lees hier wat we (tot nu toe) weten.

17:35u - De Britse autoriteiten hebben de naam en leeftijd van de dader geïdentificeerd.

17:10u - De Britse premier gaat op bezoek bij het kinderziekenhuis in Manchester. Een deel van de jonge slachtoffers ligt in dit ziekenhuis. Dat meldt The Guardian-verslaggever Jamie Grierson via Twitter.

Jamie Grierson 1495552720

14:55u - De Amerikaanse president Donald Trump heeft telefonisch contact gehad met de Britse premier. Zijn verklaring van het Witte Huis werd wereldwijd gedeeld. Weten wat erin staat? Dat lees je hieronder in een tweet van BBC-journalist Jon Sopel.

Jon Sopel 1495545012

13:59u - Islamitische Staat heeft in een video laten weten dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanslag.

13:15u - Er is door de politie een 23-jarige man gearresteerd. Dat melden Britse media. Wat zijn precieze rol was bij de aanslag is nog niet bekend. 

12:38u - De identiteit van de aanslagpleger in Manchester is bij de politie bekend. Dat maakte de Britse premier Theresa May bekend tijdens een persconferentie. De man had een identiteitsbewijs op zak. Wie hij is, wordt alleen (nog) niet naar buiten gebracht. 

'De politie en de veiligheidsdiensten werken hard om in beeld te krijgen wat er precies gebeurd is', vertelde eerder op de dag May in een korte verklaring. Verder vertelt ze dat de zelfmoordterrorist een geïmproviseerd explosief af liet gaan bij de uitgang van de Manchester Arena waar op dat moment net het concert van Ariana Grande ten einde liep. Het lijkt erop dat zowel over de tijd als de plek goed is nagedacht. Het was de bedoeling om zoveel mogelijk schade te creëren. May noemt de aanslag 'afschuwelijk, ziekelijk laf'.

08:41u - De aanslag gebeurde tijdens een concert van Ariana Grande. Daar waren vooral kinderen en tieners aanwezig. Bijna aan het eind van het concert hoorden de bezoekers een harde knal. Hierdoor ontstond paniek en chaos waardoor mensen elkaar kwijtraakten. Veel ouders en kinderen hebben elkaar nog steeds niet gevonden.

Volle concertzaal

De politie gaat ervan uit dat dit het werk is van één persoon. Dat liet de politiechef van Manchester dinsdagochtend weten. Volgens de politie liet de dader een explosief ontploffen vlak buiten de volle concertzaal. Daarbij kwam de dader zelf ook om het leven, meldt het ANP. 

Gebroken

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat onder de slachtoffers geen Nederlanders zijn. Grande zelf raakte niet gewond, maar liet op Twitter weten gebroken te zijn. De aanslag is niet opgeëist. 

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren