Dossier terrorisme

Aanslagen in Brussel: dit weten we tot nu toe

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Menno
Woudt

In de Belgische hoofdstad Brussel zijn vanochtend aanslagen geweest op het vliegveld en bij een metrostation. Daarbij vielen zeker 34 doden en meer dan tweehonderd gewonden. Alles wat we tot nu toe weten op een rijtje.

Aanslagen vliegveld Zaventem
• 
De explosies vonden dinsdagochtend rond acht uur plaats op het vliegveld Zaventem, de grootste luchthaven van België. In de vertrekhal zijn twee bommen afgegaan.

• Bij de explosies zouden volgens Belgische media zeker 14 doden zijn gevallen. Tientallen mensen raakten gewond. Er waren veel passagiers op de luchthaven toen de ontploffingen plaatsvonden.

• De Belgische regering spreekt van een aanslag. Terreurbeweging IS heeft de aanslagen opgeëist. Zeker een van de ontploffingen zou een zelfmoordaanslag zijn. Dinsdagmiddag deelde de politie een foto waarop de aanslagplegers te zien zijn.

• De schade is enorm, zo blijkt uit foto's die op social media worden gedeeld. In de vertrekhal is een deel van het plafond naar beneden gekomen en zijn ruiten gesprongen.

• Het vliegverkeer rondom de luchthaven is meteen platgelegd: duizenden passagiers kunnen geen kant op. Ook rijden er geen treinen van en naar Zaventem.

Ook aanslagen bij metrostation
• Niet alleen op het vliegveld, ook bij metrostation Maalbeek in Brussel klonk een explosie. Om kwart over negen ging daar een bom af. Daarbij zijn zeker twintig doden gevallen. De gewonden werden op straat behandeld.

• Alle metrostations in de Belgische hoofdstad zijn uit voorzorg afgesloten. Passagiers moeten over het spoor naar buiten lopen. Ook trams en bussen rijden niet meer in Brussel.

Terreurdreiging in Brussel
• Het dreigingsniveau in België is verhoogd naar niveau 4. Dat is het hoogste niveau. De inwoners van Brussel wordt opgeroepen binnen te blijven en krijgen het dringende advies nergens naartoe te gaan. Alle leerlingen op school moeten binnen blijven en enkele gebouwen in de buurt zijn ontruimd.

• De afgelopen maanden was Brussel wel vaker in het nieuws vanwege terreurdreiging. Na de aanslagen in Parijs, vorig jaar november, werd in Brussel gespeurd naar terroristen. Vorige week werd een van de aanslagplegers gepakt. 


Nederland
• In Nederland is, naar aanleiding van de aanslagen in Brussel, een aantal extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Op Schiphol en andere luchthavens worden extra controles gehouden. Op stations lopen extra agenten rond. 

Meer weten over de aanslagen in Brussel? Lees in ons dossier:
1. Aanslagen in Brussel: dit weten we tot nu toe
2. Aanslagen in Brussel: dit zijn de gevolgen
3. Gaat IS nu ook aanslagen plegen in Nederland?
4. Meike (19) in Brussel: 'Ik dacht: shit, dit gaat fout'
5. Terreurgroep IS voor beginners

6. 7 tips om heftig nieuws beter te verteren
7. Brussel: kaarsjes, krijt en een klopjacht
8. Mason (19) overleefde Boston én Brussel
9. 'België wist van plannen aanslag'

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuws-app of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme