aanslagen nieuw-zeeland moskeeën

Aanslagen Nieuw-Zeeland: 50 slachtoffers

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Triest nieuws uit Nieuw-Zeeland. In twee moskeeën in de stad Christchurch zijn terroristische aanslagen gepleegd. Volgens de politie zijn er vijftig mensen overleden. In ziekenhuizen in de stad worden nog veertig mensen behandeld die gewond zijn geraakt. 

De schietpartijen gebeurden in de middag. Het was heel druk in de moskeeën, want het vrijdagmiddaggebed was op dat moment aan de gang. De politie heeft vier verdachten opgepakt. Eén van hen is een 28-jarige man uit Australië. Hij heeft een stuk van 74 pagina's geschreven dat op internet is verschenen. Daaruit blijkt dat de man waarschijnlijk racistische motieven had. Hij schrijft namelijk hij dat hij anti-islam is. En dat hij naar Nieuw-Zeeland is gereisd om deze aanslag voor te bereiden en te plegen.

Aanslagpleger: 'Subscribe to PewDiePie'

De man maakte ook een video van zichzelf tijdens zijn terreurdaad. Hij droeg een bodycam en deelde de afschuwelijke beelden via Facebook Live. Daarin riep hij mensen op zich zich te abonneren op het kanaal van de PewDiePie. 'Remember, lads, subscribe to PewDiePie', zegt hij. De Zweedse youtuber vindt het 'ziekmakend'. 'Mijn hart gaat uit naar de slachtoffers, familie en iedereen die geraakt is door deze tragedie', aldus PewDiePie op Twitter. De video is inmiddels verwijderd van internet, meldt Facebook.

ƿ૯ωძɿ૯ƿɿ૯ 1552641605

Rutte: 'Geschokt'

Overal ter wereld leven mensen mee. 'Geschokt door verschrikkelijke aanslagen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch', schrijft onze minister-president Mark Rutte op Twitter. 'Gedachten zijn bij alle slachtoffers en nabestaanden.'

Mark Rutte 1552641628

Anderen lazen ook: 7 tips om heftig nieuws beter te verteren.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren