Aanslag Barcelona herdenking

Aanslagen in Spanje: wat is er gebeurd?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte
Goldhoorn

Spanje werd donderdag opgeschrikt door twee terroristische aanslagen. Er vielen dertien doden en meer dan honderd mensen raakten gewond. Wat gebeurde er in Barcelona en Cambrils?

Er is geen toerist die Barcelona bezoekt en niet even over La Rambla wandelt. De brede laan stikt van de terrasjes, kraampjes en straatkunstenaars. Een populaire plek, zeker in de zomer. Maar de anders zo gezellige Rambla veranderde donderdagavond in een onheilsplek van chaos en paniek.

Zigzaggend over de Rambla

Rond vijf uur reed een busje zigzaggend in op de mensenmassa op La Rambla. Daarbij vielen dertien doden en raakten meer dan honderd mensen gewond. De bestuurder van het busje is nog op de vlucht. Twee verdachten zijn opgepakt. Daarnaast is er een man doodgeschoten die op een andere plek op twee agenten inreed toen zij hem aanhielden. Het is niet bekend of hij iets met de aanslag op de Rambla te maken had.

Gestolen paspoort

Een man die eerst als verdachte werd aangemerkt, was tijdens de aanslag in zijn woonplaats 100 kilometer verderop. De politie had zijn paspoort in het busje gevonden. De man meldde zich toen hij zijn foto in het nieuws zag. Hij denkt dat zijn paspoort is gestolen door zijn jongere broer, die daarmee het busje heeft gehuurd.

Aanslag Barcelona

Tweede aanslag

Zo’n acht uur na de aanslag op La Rambla reed een bestelbusje in op voetgangers in Cambrils, zo’n 120 kilometer ten zuiden van Barcelona. Daarbij raakten zeven mensen gewond. De vijf inzittenden van het busje werden door de politie gedood. De terreurverdachten leken bomgordels te dragen, maar die bleken uiteindelijk nep.

Explosie in Alcanar

De politie maakte donderdag bekend dat een explosie in een huis in Alcanar, 200 kilometer ten zuiden van Barcelona, waarschijnlijk met de aanslagen te maken heeft. De knal klonk in de nacht van woensdag op donderdag en werd veroorzaakt doordat de bewoners explosieven maakten van gasflessen. Daarbij kwam een persoon om het leven.

Drie dagen rouw

Spanje heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Op vrijdagmiddag om 12 uur wordt er een minuut stilte gehouden en worden de slachtoffers herdacht op Plaça de Catalunya. La Rambla is inmiddels weer open.

La Rambla Barcelona

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Gaat IS ook aanslagen plegen in Nederland? of Minder aanslagen gepleegd in 2016.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme