abdeslam arrestatie aanslagen Parijs
Dossier terrorisme

Abdeslam: Verraden door pizzabestelling

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie
Strijker

Na de aanslagen in Parijs was hij vier maanden lang de meest gezochte terrorist van Europa: Salah Abdeslam (26). Vorige week werd hij levend opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek. Of de aanslagen van dinsdag iets te maken hebben met zijn arrestatie, moet komende tijd duidelijk worden. Wie is hij?

Salah Abdeslam komt in 1989 ter wereld als de zoon van een in Algerije geboren Marokkaan. Hij groeit op in het Brusselse Molenbeek, een arme wijk met relatief veel criminaliteit. Het is ook een buurt waar veel problemen met geradicaliseerde jongeren zijn. Het gezin Abdeslam is gelovig maar niet extreem.

Kleine criminelen
Salah en zijn broers Ibrahim en Mohamed doen wat veel jongeren uit Molenbeek doen. Ze roken jointjes, drinken bier en plegen zo nu en dan een diefstalletje. Ze malen niet al te veel om school of diploma’s. Het zijn kleine criminelen dus, maar van extremisme is geen sprake. Salahbegint samen met zijn broer Ibrahim een café in hun wijk. Dat loopt best goed, maar begin 2015 valt het hun omgeving op dat de broers een stuk geloviger worden. Achter in het café bekijkt Ibrahim vaak IS-sites, vertellen vrienden achteraf. Beide broers stoppen met roken en drinken. Ook bidden ze veel vaker. Hoe ze zo snel zijn geradicaliseerd snappen familieleden ook niet.

Maar feit is dat Salah op 13 november, de dag van de aanslagen in Parijs, ineens de meest gezochte terreurverdachte van Europa wordt. Hij zou op de dag van de aanslagen in elk geval de zelfmoordterroristen met de auto hebben afgezet. En van plan zijn geweest zichzelf - net als zijn broer Ibrahim - op te blazen met een bomgordel. Salah zou zich op het laatste moment bedacht hebben. Zijn broer kwam wel om.

salah abdeslam terrorist profiel pizza
Sporenonderzoek bij het huis waar Abdeslam ondergedoken zat

Vlak bij huis
Na de aanslagen weet Salah ruim vier maanden uit handen van de politie te blijven. Die houdt tientallen zoekacties in Brussel en omgeving, maar hij blijft spoorloos. Er zijn sterke vermoedens dat hij naar Syrië is vertrokken. Maar hij blijkt ‘gewoon’ in een appartement in Molenbeek te verblijven. Op enkele honderden meters van zijn ouderlijk huis. Pas op 18 maart kunnen speciale politie-eenheden hem inrekenen. Door een afgetapte telefoon heeft de politie een vermoeden in welk pand hij zit. Als op dat adres een opvallend grote bestelling van pizza’s wordt gedaan, weet de politie genoeg. Officieel woont er namelijk maar één vrouw op het adres.

Tijdens zijn arrestatie raakt Salah gewond aan zijn been. In totaal worden vijf mensen opgepakt, onder wie drie leden van het gezin dat illegaal in het pand woonde en hem onderdak bood. Frankrijk wil nu graag dat Salah daar berecht wordt. Het is nog niet bekend of dat ook gaat gebeuren. Woensdag liet Salah via zijn advocaat weten dat hij in ruil voor strafvermindering graag waardevolle informatie over de aanslagen wil delen. Of een rechter daar op ingaat, is nog maar de vraag.

Wist je dat...?
• zijn moeder vrij modern is en ook niet altijd een hoofddoek draagt?
• Salah na de aanslagen ook in Nederland is geweest? Hij werd op de A27 bij Gorinchem zelfs aangehouden, maar niet herkend.
• er nu uiteraard gekeken gaat worden of er een link is tussen zijn arrestatie en de aanslagen in Brussel?

Meer weten over de aanslagen in Brussel? Lees in ons dossier:
1. Aanslagen in Brussel: dit weten we tot nu toe
2. Aanslagen in Brussel: dit zijn de gevolgen
3. Gaat IS nu ook aanslagen plegen in Nederland?
4. Meike (19) in Brussel: 'Ik dacht: shit, dit gaat fout'
5. Terreurgroep IS voor beginners

6. 7 tips om heftig nieuws beter te verteren
7. Brussel: kaarsjes, krijt en een klopjacht
8. Mason (19) overleefde Boston én Brussel
9. 'België wist van plannen aanslag'
10. Abdeslam: verraden door een pizzabestelling

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis nieuws-app of neem een proefabonnement op de papieren 7Days!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme
Dossier terrorisme - schoolnieuws
Dossier terrorisme