ed skrein, white washing, hellboy

Acteur geeft rol terug vanwege huidskleur

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nienke Blokhuis
Nienke
Blokhuis

Een hoofdrol in een grote Hollywood blockbuster: daar wordt iedere acteur natuurlijk heel erg blij van. Ed Skrein in de eerste instantie ook. Toch gaf hij de rol terug, en niet zonder reden.

De Britse Skrein zou de rol van Major Ben Daimio spelen in de film Hellboy, een bekend karakter in stripverhalen. Hij was er blij mee, zo meldde hij vorige week nog op Twitter. Maar veel mensen reageerden boos op die tweet. Major Ben Diamio bleek van Japans-Amerikaanse afkomst. Waarom zou een blanke acteur die rol moeten vertolken?

White washing

'White washing' wordt dit verschijnsel genoemd: blanke acteurs die rollen spelen van donkere karakters. Volgens casting-bazen komt het doordat er simpelweg te weinig acteurs met andere etnische achtergronden zijn. Onzin, zeggen veel gekleurde acteurs. We zijn met veel, we worden gewoon niet uitgenodigd. Bij castings zou de voorkeur gaan naar acteurs die de regisseurs kennen, en die zijn meestal wit.

Morele beslissing

Ed Skrein wist genoeg nadat hij alle kritiek over zich heen kreeg: hij gaf de rol terug. ‘Ik wist niet dat het karakter een Amerikaans-Japanse achtergrond had’ legt hij uit op Twitter en Instagram. ‘Het is belangrijk om diversiteit te laten zien, juist ook voor mij, omdat ik zelf ook een gemixte achtergrond heb. Het is onze verantwoordelijkheid om in deze moeilijke tijden morele beslissingen te nemen (….).’ Ook meldt hij dat hij het wel heel jammer vindt om Hellboy te verlaten. ‘Maar als deze beslissing ons dichter bij elkaar brengt, dan is dat het waard geweest.’

 

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens Video: acteurs dragen songtekst Sorry voor of Game of Thrones-acteur bakt nu wolvenkoekjes.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren